Published On: Pet, kol 24th, 2012

BiH nema letjelicu za gašenje požara ali ima za odlazak u kavanu i plan izgradnje luke u Neumu

“Samo na području Konjica izgorjelo je toliko šume da bi se za njenu protuvrijednost moglo kupiti pet letjelica za gašenje požara. BiH takve letjelice nema, ali zato ima helikoptere kojima političari odlaze u – kavanu”, piše današnje izdanje Deutsche Wellea komentirajući veliki požar kod Konjica gdje je proglašeno stanje prirodne nesreće.  Naime, taj požar progutao je 3.000 hektara šume i to unatoč velikom naporu gasitelja. BiH nema kanadere za gašenje požara, a čini se da ih u skoro vrijeme neće ni imati. 

Kako podsjeća DW, Vlada Federacije BiH je još prije godinu dana tražila od Vijeća ministara BiH da izradi studiju o gašenju požara iz zraka, ali se nadležni iz Republike Srpske (RS) protive zajedničkoj nabavci letjelica. Naime, Vlada RS-a je “za nabavku letjelica vlastitim sredstvima”.

“Logično je da nema para za protupožarne letjelice u zemlji u kojoj entitetski premijer (Aleksandar Džombić) vladinim helikopterom ide u kavanu, a ministar vanjskih poslova (Zlatko Lagumdžija) iznajmljuje privatne avione. Zato bi bilo dobro da građani promisle kome daju, ne samo glasove, nego i živote u ruke”, komentirao je za DW ovu apsurdnu situaciju novinar Đorđe Krajišnik dodajući da u toj zemlji postaje normalno da državu zimi “iznenadi snijeg” kao što ih tijekom ljeta “iznenade požari”.

Ovome se može dodati kako BiH ima i planove za izgradnju luke u Neumu te izgradnju željezničke pruge i auto ceste do tog primorskog mjesta čije se pučanstvo snažno protivi takvim nakanama službenog Sarajeva.

 

M.J. http://www.hrsvijet.net

0 0 glasovi
Ocjena članka
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare