Published On: Pet, kol 24th, 2012

DODIK: Lagumdžija mora biti smjenjen

Zastupnički Klub Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) danas će pokrenuti parlamentranu inicijativu za smjenu ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije, jer Republika Srpska “ne može preći preko kršenja Ustava i njenog prava da bude pitana u donošenju odluka na razini BiH”, ponovio je predsjednik te stranke Milorad Dodik.

Rekao je i da već postoji konsituirana većina koja će provesti rekonstrukciju Vijeća ministara BiH.

Razlog za smjenu je, tvrdi, to što je Lagumdžija prekršio Ustav BiH te prekršio stranački dogovor o formiranju Vijeća ministara.

Također, ponavlja da se o svim pitanjima vanjske politike mora postići konsenzus u Predsjedništvu BiH, a šef diplomacije je “isključivo osoba koja realizira te zaključke, a ne kreira politiku”.

“U okviru toga će se voditi kompleksna rasprava i vidjet ćemo na koji način će se stvari razvijati”, kazao je Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci i dodao da se priča o jednom glasu iz BiH prema Bruxellessu ne može afirmirati na ovaj način kako se pokazalo do sada.

Komentirajući današnju odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine prema kojoj predložena Odluka predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande o smjeni dva ministra i jednog zamjenika ministra u Vijeću ministara nije destruktivna za vitalni interes bošnjačkog naroda u BiH, Dodik je rekao da je očekivano da nema povrede vitalnog nacionalnog interesa, jer se “pripadnici jednog naroda zamjenjuju drugim”. (Dnevnik.ba/Fena)

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare