Utorak, 28 svibnja, 2024

Hercegovački poduzetnik gura enormne odštetne zahtjeve protiv Agrokora i Knightheada

Must Read

Kreditna banka Zagreb (KBZ) traži od uprava PIK-a Vinkovci, Vupika i Zvijezde da sazovu glavne skupštine kako bi postavili zahtjev za naknadu štete u visini od ukupno oko 27 milijardi kuna prema Agrokoru d.d. i još nekoliko pravnih osoba. KBZ je banka iz poslovne grupacije poduzetnika Dubravka Grgića koji je, pak, putem repo ugovora postao manjinski dioničar nekoliko Agrokorovih kompanija, a otad se nizom poteza nakon sloma koncerna pozicionirao kao blizak Ivici Todoriću, piše Jutarnji list.

Grgić je preuzeo spomenute udjele u kompanijama iz Todorićeva koncerna, i to netom prije nego što je Todorić zatražio pokretanje postupka izvanredne uprave. U lipnju je, podsjetimo, upravo Agram jedini na skupštini Konzuma glasao protiv smjene Todorića s čelne pozicije Nadzornoga odbora, ali on se ubrzo sam povukao. U akciji nije samo KBZ iz Grgićeva koncerna, nego je i Agram Invest iznio svoje viđenje situacije.

U svjetlu tih aktivnosti zanimljivo je da sada Grgićev KBZ traži da se na dnevni red skupština spomenutih kompanija iz koncerna uvrste odluke o postavljanju zahtjeva za naknadu štete koju im je izazvao Agrokor, i to za PIK Vinkovci taj je iznos do maksimalno 20,03 milijarde kuna, za Vupik 19,6 milijardi kuna, a za Zvijezdu 24,03 milijarde. Riječ je o zahtjevima za naknadu štete za koju KBZ smatra da je nastala u vrijeme dok je predsjednik Uprave Agrokora bio Todorić jer su jamstva u visini od 20 milijardi kuna dana bez protučinidbe, a isto tako i iz vremena Vladina povjerenika Ante Ramljaka zbog kredita u visini od milijardu eura.

Nakon što je izvanredna Uprava u nacrtu nagodbe najavila osnivanje novog Agrokora te brisanje kapitala manjinskih dioničara, Grgić je, čini se, krenuo u pravnu bitku kako bi zaštitio ulaganje svog koncerna, pa i ostalih malih dioničara. Međutim, u Agrokoru, kako neslužbeno doznajemo, smatraju da sve dionice Agrokora “vrijede isto onoliko koliko i dionice Ivice Todorića”.

Todorićeva sudbina

“Situacija svih vlasnika je ista kao i Todorićeva. Jer, ako je Todorić ostao bez svega, to će se dogoditi i ostalim vlasnicima. Prema nacrtu nagodbe, bilo kakva tražbina na temelju vlasništva je pri dnu ljestvice prioriteta, odnosno ako bi preostalo nešto nakon isplate duga od 58 milijardi kuna, to bi išlo njima, ali nemojmo zaboraviti činjenicu da sve skupa ne vrijedi više od 20-ak milijardi kuna te da za namirbu vlasnika vjerojatno neće ostati ništa”, komentirao je sugovornik Jutarnjega lista blizak Agrokoru.

Miroslav Jeličić-Purko iz Udruge malih dioničara jučer je potvrdio da udruga u “potpunosti stoji iza KBZ-ova zahtjeva za naknadu štete od Agrokora”.

“Tražimo da se ponište spomenuta jamstva jer nisu uzete protučinidbe i ona su dana nelegalno. Ta su društva u postupku nagodbe morala prijaviti tražbinu, a nisu to napravili jer su bili instrumentalizirani od Ante Ramljaka”, tvrdi Jeličić-Purko iz Udruge malih dioničara te dodaje da je Ramljak trebao osporiti ta jamstva.

U Agrokoru, kako se neslužbeno doznaje, smatraju da iza te udruge zapravo stoji Grgić, dok Jeličić-Purko uzvraća da niti ne poznaje Grgića te da trenutačno njihova udruga okuplja tisuću članova. U petak su iz te Udruge zatražili Ramljakovu ostavku, a Vladin povjerenik za Agrokor im je, pak, poručio da bi se trebali ljutiti na Todorića.

Zloupotreba pozicije

U svom zahtjevu KBZ nadalje traži donošenje odluke o postavljanju zahtjeva za naknadu štete koju je PIK-u Vinkovci, Vupiku i Zvijezdi izazvala skupina osoba: Agrokor d.d., Knighthead Capital Investments S.a.r.l., Knighthead Capital Investments II S.a.r.l, Kala Investments S.a.r.l., Madison Pacific Trust Limited, i to do maksimalnoga iznosa od 1,06 milijardi eura.

U obrazloženju svrhe i razloga sazivanja i održavanja glavne skupštine društva banka navodi “da je Agrokor, kao najveći pojedinačni dioničar, koristeći svoj utjecaj naveo uprave triju društava da pristupe jamstvima za dugove Agrokora d.d. i povezanih društava koji su nastajali u razdoblju od 2013. do rujna 2016. godine”.

Uvidom u ugovor o najstarijem kreditu od 8. lipnja ove godine, navode iz banke, jasno je da je u razdoblju od otvaranja postupka izvanredne Uprave u Agrokoru i njegovim povezanim i ovisnim društvima nastavljeno korištenje utjecaja najvećega pojedinačnoga dioničara, ovaj put s drugim osobama, te navođenje na poduzimanje radnji koje nisu u interesu PIK-a Vinkovci, Vupika i Zvijezde. U tom dokumentu stoji, između ostaloga, “da tri društva bezuvjetno i solidarno jamče da će, kad god Agrokor ne plati bilo koji iznos po dospijeću, odmah po zahtjevu platiti taj iznos kao da su glavni dužnici”.

KBZ upozorava da su tri tvrtke pristupile ugovoru o najstarijem kreditu kao jamci za Agrokor d.d. nad kojim je u tom trenutku bio aktualan postupak izvanredne uprave te da su takvim postupkom postali jamci kompaniji koja je u pravnom statusu samo jedan korak prije stečaja, pritom pristajući založiti svu slobodnu imovinu i intelektualno vlasništvo, a sve ponovno samo za račun jednog dioničara.

“Opravdano je pretpostaviti kako su, koristeći svoj položaj kreditora Agrokora d.d., Knighthead Capital Investments S.a.r.l., Knighthead Capital Investments II S.a.r.l, Kala Investments S.a.r.l. i Madison Pacific Trust Limited uvjetovali Agrokoru odobravanje kredita uspješnim korištenjem utjecaja na PIK Vinkovci, Vupik i Zvijezdu”, zaključuju u KBZ-u. Iz Udruge malih dioničara poručuju da udaraju na više frontova kako bi osporili spomenuta jamstva.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Mladić razbijenom bocom pokušao ubiti 59-godišnjaka na Trgu bana Jelačića

Hrvatska policija je uhitila, a zatim i hospitalizirala 18-godišnjaka koji je sinoć oko 23 sata na središnjem zagrebačkom trgu,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -