Subota, 15 lipnja, 2024

Herceg-Bosna nije zločin, ali je u Herceg-Bosni bilo zločina

Must Read

MOSTAR – Mi smo zbilja vjerovali da je teritorijalni diskontinuitet zapravo jedna vrsta prednosti jer je on jamčio da naša politička opcija ne teži za dokidanjem države BiH, nego upravo postizanju odgovarajućeg balansa u upravljanju BiH, rekao je Marko Tokić, sveučilišni profesor i i nekadašnji visoki politički dužnosnik HDZ-a BiH, te predsjednik Hrvatske samouprave u intervjuu za sarajevsko Oslobođenje.

Rekao je kako su svi u tom trenutku vjerovali da su Hrvati konačno u BiH izborili pravo na ravnopravnost, jednakost s druga dva naroda te da, budući je to bila provedba Owen-Stoltenbergova mirovnoga plana, imaju i međunarodnu potporu kako bi se BiH uredila kao država sačinjena od tri federalne jedinice sa zajedničkim upravljačkim tijelima na razini države.

Tokić kaže kako su osnivači Herceg-Bosne vjerovali da će ona jamčiti stvarnu jednakost i stvarno sudjelovanje u upravljanju ovom zemljom.

-Herceg-Bosnu nikada nisam doživljavao kao nešto što bi trebalo biti neovisno od BiH ili izvan BiH. Nikada se onaj koji uistinu osjeća Herceg-Bosnu ne bi mogao odreći obranjenih prostora u središnjoj Bosni, Posavini, Usori, Žepču, rekao je Tokić i dodao kako je, s obzirom na ratne okolnosti, Hrvatima u tom trenutku Herceg-Bosna jamčila i da će Srbija ostati na Drini.

Teritorijalni kontinuitet RS-a i ideja izlaska

-Isto tako, ne možemo osporiti pravo Srba na sudjelovanje u konstrukciji BiH i ne uvažiti njihovu povijest trajanja u ovoj zemlji te pravo na ovu zemlju jednako kao što ga imaju i druga dva naroda. Kod Srba je sporna ta neka njihova težnja za ekskluzivnošću te u konačnici i težnja da BiH kao takva nije okvir u kojem oni žele funkcionirati. Mislim da tragovi takvih promišljanja unutar srpskog političkog bića postoje i danas. O tom svjedoči i njihova težnja za teritorijalnim kontinuitetom, odnosno njihova i ratna i postratna borba za koridorom u Posavini kojim teritorij RS-a ostaje cjelovit. Dok god postoji teritorijalni kontinuitet RS-a, postojat će i ideja izlaska tog entiteta iz BiH, rekao je.

Tokić navodi kako u to vrijeme Hrvati u BiH, kada se događao rat koji nije bio nečiji rat, nisu imali alternativna rješenja.

Spomenici, koji krivotvore povijest

-Herceg-Bosna se uspostavila u trenutku kada uopće nije bilo sigurno da će se hrvatski narod obraniti od srpske agresije. To je trenutak pada Vukovara i velikoga pokolja u Škabrnji. Ratni ishod je tada bio potpuno neizvjestan. Hrvatskom je narodu prijetila opća kataklizma, opstanak tzv. krnje Jugoslavije i veća tragedija od one koja se dogodila u Bleiburgu. Svi se lako mogu prisjetiti da je Mostar branio HVO. Bošnjaci su sudjelovali u Lipanjskim zorama, ali kao članovi HVO-a. Sada se sve to pokušava interpretirati na druge načine, rekao je Tokić dodavši kako se Herceg-Bosna stvarala u trenucima napada različitih srpskih oružanih postrojbi na hrvatski narod u BiH, što tada još doživljavalo kao sukob koji Bošnjake nije zanimao, kako iz taktičkih, tako i iz političkih razloga.

-Tako imamo čak i zapise na spomenicima koji krivotvore povijest. U to vrijeme su Bošnjaci protjerivani iz istočne Bosne i dolazili su i na prostore Herceg-Bosne. Mi smo ih radosno primali i pokušavali pomoći. Dio je otišao u Hrvatsku, a dio, nažalost, i u treće zemlje. To je u svakom slučaju bilo vrijeme dobre suradnje i korektnih odnosa. Kada se struktura stanovništva unutar onoga što je ostalo od BiH naglo izmijenila, s obzirom na protjerivanja iz istočne Bosne i veliki priliv civila i vojnika, došlo je i do promjena u odnosima. Cijelom se središnjom Bosnom izmijenio balans stanovništva u korist Bošnjaka. Bošnjaci su tražili način da opstanu i da se obrane. Onog trenutka kad su uspostavili kakve-takve linije obrane prema Srbima, pokušali su središnji dio BiH urediti na način da se eliminira HVO i da se iskoristi brojčana premoć, kaže Tokić i napominje kako je u mnogim dijelovima zemlje to je i uspjelo.

Nitko ne govori o Varešu, Kaknju, Bugojnu…

-Tako danas više nitko ne govori o Varešu, Kaknju, Bugojnu… Izgleda da je danas ostao problem zbog onih područja gdje to nije uspjelo, poput Žepča, Usore i nekoliko općina središnje Bosne. Umjesto da se na ovakav način sagledaju razlozi zbog kojih je došlo do sukoba između Hrvata i Bošnjaka, počelo se govoriti o nekakvoj agresiji. Nije mi jasno kako je netko u središnjoj Bosni iz okružene enklave mogao vršiti agresiju na nekog tko je pet puta brojniji. Tu zamjenu teza ne mogu razumjeti drugačije, nego kao potrebu prezentacije političkih projekcija ovih prostora u današnjem vremenu, kaže Tokić i navodi kako u Herceg-Bosni jesu činjeni zločini.

No, ističe kako zločini nikad nisu bili težnja vodstva hrvatskoga naroda u BiH niti su bili planirana projekcija nekakvih agresija.

-To su bili ekscesi koji, nažalost, nisu bili dovoljno sankcionirani. Herceg-Bosna nije zločin, ali je u Herceg-Bosni bilo zločina. To treba razlikovati. Isto tako je zločina bilo unutar prostora koji je kontrolirala Armija BiH, pa ne govorimo da su ljudi koji su na tom prostoru živjeli zločinci niti da je taj dio BiH zapravo proizvod nekih zločinačkih nakana, rekao je Tokić.

Livanjsko pitanje i bošnjačko kalkuliranje

Pojašnjava kako smo na ovim prostorima imali ratni sukob, u početku agresiju na Hrvatsku i hrvatski narod u BiH te da je tada bošnjačko političko vodstvo kalkuliralo i govorilo da to nije njihov rat.

-Kad je na koncu agresija izvršena i na bošnjački narod, tada se karakter rata promijenio. Jednako se tako karakter rata promijenio i sukobljavanjem Hrvata i Bošnjaka. No, taj sukob nije samo posljedica vanjske agresije nego i različitih opcija za opstanak BiH, rekao je.

Tokić podsjeća i na činjenicu da su hrvati u iznudici glasovali na referendumu za neovisnost BiH.

-Sjetimo se livanjskog pitanja kada su Hrvati tražili da se u referendumsko pitanje unese i odredba da BiH bude organizirana kroz tri federalne jedinice. No, Bošnjaci na to nisu pristajali i Hrvati su unatoč tomu, u najvećoj mjeri izašli na referendum. Mi smo se opredijelili za nezavisnost BiH jer bismo u suprotnom legitimirali ostanak u Jugoslaviji i agresiju na BiH. Bošnjaci su u dobrom dijelu kalkulirali ostankom u Jugoslaviji držeći da će kao muslimani zajedno sa Sandžakom i Kosovom opet imati određenu ravnotežu i u krnjoj Jugoslaviji, rekao je za Oslobođenje Tokić, kojem je, nakon što je ukinuta Hrvatska samouprava, zabranjeno političko djelovanje.

dnevno.ba

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Politico: EU htjela uvesti sankcije na ruski plin. Nikad nećete pogoditi koja zemlja je blokirala tu odluku

Zemlje Europske unije se jučer nisu uspjele dogovoriti o novim sankcijama protiv unosnog ruskog sektora ukapljenog prirodnog plina, navodi...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -