Nedjelja, 26 svibnja, 2024

HELEZIJADA: Dokumentacija HVO-a iz Mostara seli u Sarajevo

Must Read

U Službenim novinama Federacije BiH objavljena je uredba o privremenom preuzimanju dijela dužnosti prijašnjeg federalnog Ministarstva obrane FBiH iz oblasti vojnih evidencija. Na temelju ove uredbe očekuje se kako će uskoro dokumentacija Hrvatskog vijeća obrane koja se trenutačno nalazi u Mostaru, biti prebačena u Sarajevo, piše Večernji list.

– Ovo je novi Helezov plan kojemu je cilj oslabiti poziciju hrvatske komponente. On želi preuzeti kompletnu dokumentaciju i nitko od nas ne zna što će biti dalje. Mi smo protiv toga i borit ćemo se svim zakonskim sredstvima da osporimo ovu uredbu, rekli su nam u Koordinaciji udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Kršenje Daytona

Naši sugovornici smatraju kako ova uredba gasi Ured obrane u Mostaru, te kako će otkaz dobiti i onih nekoliko Hrvata koji rade u Federalnom ministarstvu za pitanja branitelja. – Ovo je protivno i Daytonskom sporazumu.

Po ovom pitanju je trebalo donijeti zakon, a ne pokušati protuzakonito riješiti ovo pitanje donošenjem nove uredbe. Gotovo je sigurno kako će ova priča na kraju dobiti i sudski epilog, ističu naši sugovornici.

Prema odluci iz Službenih novina Federacije BiH, u Ministarstvu za pitanja branitelja će se oformiti unutarnja organizacijska jedinica koja će se baviti evidencijom koja će biti preuzeta od Ureda obrane.

Također, navodi se kako će Helezovo ministarstvo preuzeti službenike i namještenike prijašnjeg Federalnog ministarstva obrane. Nije teško zaključiti kako se radi o novom pokušaju centralizacije.

Centralizacija

– Da, ovo je još jedan način da se centralizira državni aparat. Zamislite što će biti ako na kraju bivši pripadnici HVO-a po najobičniju potvrdu budu morali ići u Sarajevo. I tko će u Sarajevu čuvati evidenciju HVO-a i na koji način?

Postoje indicije kako se na ovaj način želi završiti nelegalni proces revizije branitelja. Svakako nećemo dopustiti da se ova priča završi na ovaj način, zaključuju naši sugovornici. Inače, hrvatski branitelji su već duže vrijeme upozoravaju na nelegalne radnje ministra Zukana Heleza i njegovih pomoćnika.

Također, branitelji traže da se istraži ratna prošlost nekolicine aktualnih suradnika federalnog ministra za pitanja branitelja. Neki od njih su tijekom prošlog rata bili upravitelji logora za Hrvate na prostoru srednje Bosne, a neki su aktivno sudjelovali u maltretiranjima i mučenjima Hrvata tijekom rata.

Unatoč dokazima koji idu u prilog ovim činjenicama, Helez ne želi ni saslušati zahtjeve braniteljskih udruga već nastavlja provoditi pravno nasilje nad braniteljskom populacijom. (Dnevnik.ba)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zamislimo da je ovako bilo s Miloševićem i Đukanovićem…

Zamislimo da je dakle, JNA bila daleko jača nego što je bila i da je preko noći okupirala Hrvatsku...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -