Utorak, 16 travnja, 2024

HELEZ: Nema revizije, nema braniteljskih mirovina!

Must Read

Obustava isplate braniteljskih mirovina u općinama Ljubuški, Grude i Posušje ostaje na snazi sve dok se ne dopusti ulazak revizorskih timova da rade svoj posao, kategorički je kazao Zukan Helez, koji je sam po sebi nelegalni federalni ministar za pitanja branitelja i invalida budući da je imenovan putem prevare i laži i izigravanja Ustava FBIH. Prema njegovim riječima, iza ovakve odluke stoji i Vlada Federacije BiH.

“Jako mi je žao istinskih branitelja u tim općinama, ovo je izuzetno nepopularna odluka, ali jedina koja nam je preostala. Rukovodstva u tim općinama ne žele suradnju, i ne puštaju revizore da rade svoj posao, a to je jednostavno nedopustivo”, kaže Helez.

 

Posljednja opcija

Nadalje, navodi kako je na sve moguće načine već duže vremena pokušao naći zajednički jezik s načelnicima općina Ljubuški, Grude i Posušje, ali do konačnog dogovora nikada nije došlo. Primjerice, kaže kako je s Nevenkom Barbarićem, načelnikom općine Ljubuški, imao telefonski razgovor u kojem su načelno postigli dogovor da se proces revizije otkoči, ali to se nikada nije dogodilo.

“Pokušao sam doći do rješenja, razgovarao s tužiteljstvima, FUP-om kako doći do najbezbolnijeg rješenja. Na kraju, morali smo posegnuti za posljednjom opcijom”, istaknuo je Helez.

S druge, pak, strane, predstavnici Ministarstva za pitanja branitelja ZHŽ-a tvrde kako je odluka federalnog ministarstva nezakonita, te da se radi o “kolektivom kažnjavanju jednog naroda”. Uz to navode kako će poduzeti sve zakonom predviđene mjere, podnijeti tužbe protiv prekršitelja zakona i prekršitelja Ustava i zaustaviti kriminalizaciju HVO-a. Također, jasni su u ocjeni kako na reviziju, za koju kažu da je nezakonita, neće pristati.

Proces revizije

“Što se tiče najava tužbi, mogu samo kazati da oni rade sve što misle da trebaju, a isto ćemo raditi i mi. Naša stajališta su kristalno jasna i mi ih nećemo mijenjati niti od njih odustati”, poručio je Helez.
Uz to, kaže kako općina Široki Brijeg može biti primjer kako se ponašati, jer se uspjelo doći do dogovora, pa tamošnjim braniteljima isplata mirovina nije obustavljena. Federalni ministar ponovio je kako je jedini cilj revizije da se iz sustava izbace oni koji godinama varaju državu i “pljuju u lice pravim braniteljima”. Naglašava da nema nikakvog selektivnog pristupa, niti ga je ikada bilo, nego se proces provodi na području cijele Federacije i u svim županijama.

U svakom slučaju, jasno je kako će se problemi oko revizije i dalje nastaviti, a kada će se i na koji način riješiti, teško je prognozirati.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Procurila neugodna priča o Butkoviću: Iza uspona HDZ-ovca stoji poznati komunistički čelnik?

Olja, ima li člana tvoje obitelji koji se nije okoristio državnim novcem otkad si ministar – priupitao je predsjednik Zoran Milanović ministra...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -