HDZ: Objaviti i popis partizana; Kajin: Može, Gotovinin otac jedan od njih

Saborsku raspravu o izmjenama Zakona o pravima hrvatskih branitelja obilježile su brojne replike, uglavnom između HDZ-ovih zastupnika i ministra branitelja Predraga Matića – na temu objave Registra branitelja.
Dujomir Marasović (HDZ) bio je oštar. Kazao je kako nema dileme da ima lažnih branitelja. Onda se uzme spisak i jednog po jednog lažnog branitelja se briše, a ne da sve stavaljamo na stup srama. Tražim da se objave svi članovi bivših obavještajnih službi iz bivše države, tražim da se objave članovi partizanskih jedinica koji još primaju penzije, tražim da se objave članovi 30 tisuća članova fašističke talijanske okupatorske vojske primaju mirovine u Hrvatskoj, tražim da se oni objave, kazao je Marasović.

Damir Kajin (IDS) je za ideju da se objave slični registri vojnika iz Drugog svjetskog rata. Ovo nije veliki korak za čovječanstvo, ali je korak naprijed za branitelje, ocijenio je Kajin. Naglasio je kako je dobro da svaka vlada učini korak naprijed u valorizaciji doprinosa branitelja u stvaranju hrvatske države. Krivo mi je da ono malo preživjelih boraca NOB-a nikako da dođe na svoje. Zastupnicima je povjerio da mu je predsjednik Ivo Josipović kazao kako je otac generala Ante Gotovine bio partizan. Vidi se da jedan ovakav oficir i gentleman ima takve korijene, rekao je Kajin.