I ZA TREĆI ĆE BIT’ SUZDRŽANA: Perecija suzdržana na prijedlog da se Palestina prizna kao entitet

NEW YORK – Opća skupština UN-a Opća skupština UN-a danas glasuje o rezoluciji koja bi sadašnji status Palestine promijenila iz promatračke misije “entiteta” u “promatračku državu nečlanicu”.

Tome se protive Izrael i Sjedinjene Države, ali kako u Općoj skupštini ne postoji pravo veta pretpostavlja se da će Palestinci dobiti potporu većine.

Za to im trebaju glasovi 97 od 193 članice UN-a. Za Palestinu će glasati Francuska, Španjolska, Danska, Norveška, Švicarska, Austrija, Indija, Kina i vjerojatno Rusija, a protiv su SAD, Britanija, Njemačka i Australija.

Prođe li prijedlog, bit će to povijesni trenutak za palestinske vlasti.

Hrvatska će na glasovanju o Palestini biti suzdržana

ZAGREB – Hrvatska će na glasovanju o rezoluciji u Općoj skupštini UN-a, koja bi sadašnji status stalne promataračke misije Palestine promijenila iz “entiteta” u “promatračku državu nečlanicu”, biti suzdržana, priopćeno je u četvrtak iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

“S obzirom da države članice Europske unije nisu postigle zajednički stav vezan uz glasanje o rezoluciji u Ujedinjenim narodima, Hrvatska će, uzimajući u obzir sva stajališta, biti suzdržana”, piše u priopćenju te se podsjeća da “Republika Hrvatska u potpunosti podupire načelo dvije države kao rješenje koje će biti postignuto kroz pregovore, a koje će u svojim temeljima imati pravo Izraela na život u miru i sigurnosti te pravo Palestinaca na vlastitu državu”.

Ako država članica Ujedinjenih naroda prihvate rezoluciju, ona će priznati status promatračke države nečlanice Palestinskoj samoupravi.

Hrvatska će i nadalje podržavati napore međunarodne zajednice u pronalaženju održivog rješenja, kaže se na kraju priopćenja.

Očekuje se da će palestinska rezolucija, koja bi sadašnji status stalne promatračke misije Palestine promijenila iz “entiteta” u “promatračku državu nečlanicu”, kao što je Vatikan, lako proći u Općoj skupštini. O rezoluciji bi se trebalo glasovati iza 15 sati po lokalnom vremenu u New Yorku, odnosno iza 21 sat po srednjoeuropskom vremenu.

Do sada su 132 države priznale palestinski teritorij kao suverenu državu, pa potrebnih 97 glasova u Općoj skupštini, u kojoj su 193 zemlje, vjerojatno nije upitno, smatraju analitičari.

Izrael, SAD i šačica drugih članica planiraju glasovati protiv onoga što smatraju većinom simboličkim i kontraproduktivnim potezom Palestinaca. Američka državna tajnica Hillary Clinton ponovila je u srijedu, dan prije izglasavanja palestinskog statusa države promatrača u UN-u, da samo izravni pregovori s Izraelom mogu dovesti do osnivanja palestinske države.

Do srijede poslijepodne svoju potporu palestinskoj rezoluciji obećale su Austrija, Danska, Norveška, Finska, Francuska, Grčka, Island, Irska, Luksemburg, Malta, Portugal, Španjolska i Švicarska. Velika Britanija je rekla da je spremna glasovati “za”, ali samo ako Palestinci ispune određene uvjete.

Diplomati su rekli da očekuju da će Češka glasovati protiv, a Njemačka je izjavila da ne može podržati rezoluciju te da će biti suzdržana, kao i Estonija i Litva.

Palestinci su prošle godine tražili status punopravne zemlje članice UN-a, ali kako je to procedura koja mora proći kroz Vijeće sigurnosti, njihov je zahtjev propao zbog američke prijetnje vetom. (Hina)