Published On: Pet, srp 1st, 2022

HDZ BiH: Započeo peti hrvatski iseljenički kongres na SUM-u

Organizatori su Hrvatskoga iseljeničkog kongresa Centar za istraživanje hrvatskog iseljeništva i SUM.

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović nazočio je, te se i obratio na svečanom otvaranju kongresa priopćio je HDZ BiH.

„Trebao bi puno toga kazati o svim aktivnostima koje možemo zajedno uvezati u jedan kvalitet, o demografskim problemima, problemima hrvatskog naroda u ovom trenutku u BiH, jer se nalazimo u specifičnom vremenu, kako očuvati svoj suverenitet u BiH, našu konstitutivnost, legitimno predstavljanje i sve ono što bi trebali kao jedan ustavno jednakopravan narod predstavljati u našoj BiH“, kazao je Čović.

„Pozivam sve vas okupljene ovih dana da kroz svoj rad i veliki broj sadržaja, koji će na naki način upotpuniti teme koje su nam zanimljive kada je u pitanju hrvatski narod u BiH. Veliki broj vas ste vezani za BiH, vi ste drugo ili treće koljeno onih koji su nekad otišli s ovih prostora, bez obzira je li to Republika Hrvatska, ili drugi dio svijeta. Za vas malde koji ste nazočni ovdje, naš rektor je vrlo mudro poslao nekoliko poruka kao kao rektor jedinog javnog Sveučilišta na kome se nastava predaje na hrvatskom jeziku. Uvjeren sam da je ovo dobar poziv svim našim mladim ljudima da dobiju stipendije a da im mi to osiguramo kroz Hrvatski narodni sabor i dođu na naše Sveučilište, a oni koji ne znaju hrvatski jezik, imamo studije i na engleskom jeziku. I to može biti dio dobrog uvezivanja i okretanja nama. Ne da se bavimo sami sobom, nego da pokažemo svima diljem svijeta i da možemo zajedno kroz jedan pleter poslati poruku kako Hrvati Bosne i Hercegovine jesu svoji na svome. Da ćemo i kroz ovaj izborni kapacitet izboriti se za našu potpunu jednakopravnost, kao konstitutivni narod. Predstavljati će nas legitimni predstavnici na svim razinama vlasti, koliko god iskušenja oko toga ima i koliko nismo realizirali projekt izbornog zakonodavstva i ustavnih promjena za koje smo se zalagali proteklih godina“, istaknuo Čović.

„Želim vam da uspijete, danas i ovih dana ovdje u ovom gradu, preporučujem vam da se zajedno posvetimo pitanju kulture, nacionalne kulture, hrvatskog naroda i da na nju utječemo u onoj mjeri koliko možemo kako bi dugoročno kroz neke naredne kongrese govorili o nekim drugim stvarima. Na globalnoj razini kroz svoju posebnu vrijednost i ponos koji imamo, kroz sve ono što danas kroz jednu izvrsnost koju gradimo kroz naše Sveučilište, kroz institucije koje su ovdje danas i stoluju u Gradu Mostaru, zbog toga je gradonačelniče Grad Mostar stolni grad Hrvata bez obzira koliko drugi bili protiv toga, jer sve naše institucije, nacionalne institucije hravtskog naroda ovdje u Mostaru“, kazao je Čović.

U ime svih domaćina predsjednik Čović je poželio dobrodošlicu, uspješan zajednički rad, posvećenost i zajedništvo svim sudionicima.

Iz Hrvatskog iseljeničkog kongresa naveli su kako je razvojna i politička budućnost Hrvata u Bosni i Hercegovini tijesno povezana s odnosom Republike Hrvatske prema njima. U trodnevnom radu koji je zamišljen kao rasprave u više panela u prostorijama Sveučilišta u Mostaru govorit će se o odnosima između iseljeništva i domovine, iskušenjima, odnosima u BiH, nastavku trenda iseljavanja, ekonomskim potencijalima, ulozi i djelovanju crkve.

Na kraju će Hrvatski iseljenički kongres usvojiti posebnu rezoluciju.

Pokrovitelji održavanja Petog hrvatskog iseljeničkog kongresa su Sabor Republike Hrvatske, Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine, Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Grad Mostar.

Dnevnik.ba

guest
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Blanka
Blanka
1 mjesec prije

Ocel adezej ope’ organixirat koridu? Pitam zbog PreŠjednika, sad je Borjana zvijezda.

Kresimir !.!!
Kresimir !.!!
Šta ti kažeš na ovo?  Blanka
1 mjesec prije

Kuš balin,kuro olinjala!!!

Jašim
Jašim
Šta ti kažeš na ovo?  Kresimir !.!!
1 mjesec prije

Iz tvog je plemena, a nisi joj n

Jašim
Jašim
Šta ti kažeš na ovo?  Jašim
1 mjesec prije

Ni do koljena

Kiseljak
Kiseljak
1 mjesec prije

Poree ovakvih katolnicima u BiH je svijetla tačka Komšič

Kresimir !.!!
Kresimir !.!!
Šta ti kažeš na ovo?  Kiseljak
1 mjesec prije

Crkni izdajico….

Đikan
Đikan
1 mjesec prije

Bez posla Pop jariće krsti

Kresimir !.!!
Kresimir !.!!
1 mjesec prije

Ooò moje drage pot,uradi, što zarađuju za zeljanice ZAITIN POSKUPIO ,NE SMIJE SE NIJEDAN ČLANAK PROPUSTITI ….HAHAHAHA …BABO SVE GLEDA….. KAKO STE JADNI !!!!

1Anonimac
1Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Kresimir !.!!
1 mjesec prije

Rece smrdljivi katolicki pidofil

Mate
Mate
1 mjesec prije

Opet imas muda podvoditi nasu dijasporu svojoj partiji.
Tri puta ste ih najmanje opljačkali:
U obrani HZHB, kroz Gluminu banku i Hrvatsku samoupravu …dokusurili ste i tuzemstvo i dijasporu jazavci

nisam kriv
nisam kriv
Šta ti kažeš na ovo?  Mate
1 mjesec prije

Lajk