Published On: Čet, kol 9th, 2012

HDZ BiH protiv smjene Zlatka Lagumdžije, Mehmedović:SDA ne bilo mrsko da ga smijene

Zahtjev za razrješenje ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije naći će se na dnevnom redu sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH 6. rujna. Ovo je za Oslobođenje potvrdio Lazar Prodanović, zamjenik predsjedavajućeg Kluba zastupnika SNSD-a.

Inicijativu za smjenu Lagumdžije predložit će klubovi zastupnika SNSD-a i SDS-a, te zastupnik DNS-a, a kao razlog će biti navedeno kršenje ustavnih odredbi.

I u SDA smatraju kako Lagumdžija treba biti smijenjen s pozicije ministra vanjskih poslova BiH, ali ne iz razloga na kojem to insistira većina stranaka iz RS-a.

Potpredsjednik SDA i zamjenik predsjedavajućeg Kluba zastupnika te stranke u Zastupničkom domu PSBiH Šemsudin Mehmedović istakao je za Oslobođenje kako je MVPBiH zajedno s Predsjedništvom BiH “sačuvalo obraz državi davanjem podrške za glasanje o rezoluciji o Siriji u Općoj skupštini UN-a”.

– U ovom slučaju Lagumdžija je postupio ispravno i u skladu s opredjeljenjima Predsjedništva BiH odranije. No on mora i treba biti smijenjen!  Ali, ne zbog instrukcije o glasanju za rezoluciju o Siriji, već zbog političke stvarnosti u BiH. Upravo je Lagumdžija taj koji je sve doveo na rub incidenta i to već duže vrijeme konstantno čini svojim postupcima. Radi se o potpuno neodgovornom političaru koji treba otići, prvenstveno iz razloga što je krivac za destabilizaciju stanja u državi kakva nije zapamćena od Daytona, ocijenio je Mehmedović.

On nije mogao precizirati kakav će biti stav zastupnika Kluba SDA prilikom izjašnjavanja o inicijativi na Zastupničkom domu PSBiH, ali je naveo kako stranci čiji je potpredsjednik “ne bi bilo mrsko da bude smijenjen”.

U HDZ-u BiH pak, smatraju kako ministar vanjskih poslova BiH “ne bi trebao biti smijenjen, ali kako se treba prestati s praksom da imenovani i izabrani dužnosnici prije donošenja odluke ne pribave mišljenja i stavove onih koji su nadležni za određena pitanja”.

– Ministar vanjskih poslova BiH nije sam kriv, već je u strukturi odlučivanja kada je u pitanju vanjska politika to nadležnost Predsjedništva BiH. Ono što je ministar trebao uraditi u slučaju instrukcije o glasovanju o rezoluciji o Siriji jeste da se pribavi jedinstven stav sva tri člana Predsjedništva BiH, odnosno njihova očitovanja s obzirom na to da je poznato kako za takve poteze treba osigurati konzultacije sva tri člana kolektivnog šefa države, naglasio je Mate Franjičević, predsjedavajući Kluba zastupnika HDZ-a BiH u Zastupničkom domu PSBiH.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare