Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

HAHN UPOZORIO: BIH mora uspostaviti depolitiziran i nepristran javni RTV servis

Must Read

Potaknuta problematikom Javnog RTV servisa u BiH, voditeljica hrvatske EPP delegacije u Europskom parlamentu Dubravka Šuica uputila je u siječnju pismo Komisiji u kojem je napisala: “Od 1. siječnja 2016. godine Bosanskohercegovačka televizija (BHRT) nema niti jedan siguran izvor financiranja i prijeti joj realna opasnost gašenja. Sukladno s pravilima struke i profesije RTV servis trebao bi slobodno oblikovati i odašiljati program u informativnom, obrazovnom i zabavnom programu promičući kulturne, povijesne, vjerske, umjetničke i druge vrijednosti triju konstitutivnih naroda u BiH, no to ipak nije slučaj, što je jasno rečeno i u prethodnim rezolucijama Europskog parlamenta.

Slobodna javna televizija, pluralizam medija i sloboda mišljenja preduvjeti su europskog puta BiH, ali i funkcioniranja svakog demokratskog društva, što u konačnici podrazumijeva i ravnopravnu medijsku zastupljenost svih triju konstitutivnih naroda u BiH gdje niti jedan od njih neće biti majoriziran. S obzirom na obveze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju te na skoro predavanje zahtjeva za članstvo Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji, na koji se način Europska komisija i Visoka predstavnica planiraju založiti da se pronađe adekvatan model financiranja Javnog RTV servisa? Također, kako Komisija planira osigurati provedbu ravnopravne zaposlenosti i programske zastupljenosti konstitutivnih naroda u Javnom RTV servisu?”

U odgovoru u ime Europske komisije, povjerenik za proširenje Johannes Hahn je napisao:

“Europska komisija pomno prati stanje medija u Bosni i Hercegovini. Neovisne i stručne medijske kuće jedan su od najvažnijih čimbenika uspješnog, modernog demokratskog društva. Isto je tako u tom kontekstu važna uloga javnog RTV servisa. U izvješću o Bosni i Hercegovini za 2015.  Komisija je preporučila da nacionalna nadležna tijela osiguraju funkcioniranje financijski stabilne i politički neovisne javne radiotelevizije u zemlji.

U pogledu financijske stabilnosti i ubiranja radiotelevizijske pristojbe, članovi Odbora JRTS BiH trebaju pronaći najučinkovitiji i najprovediviji model ubiranja RTV pristojbe. Odgovorna nadležna tijela, kao i medijski regulator potiču se da osiguraju depolitiziran, troškovno učinkovit, neovisan i pouzdan javni servis koji djeluje u najboljem interesu svih građana Bosne i Hercegovine, bez obzira na njihovu etničku pripadnost.

Europska komisija nastavit će pružati financijsku pomoć i pomno pratiti pitanja povezana s audiovizualnom politikom i medijima, uključujući u okviru odgovarajućih pododbora za provođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Nadalje, Europska komisija će i dalje savjetovati Bosnu i Hercegovinu u pogledu politika radi usklađivanja s najboljim europskim praksama i pravnom stečevinom EU-a”‘

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Najveći izdajnik u povijesti Hrvatske podijelio je zemlju neprijateljima pa pobjegao. Danas je tek ikona neobrazovanih….

SAMO tridesetak kilometara od Sarajeva nalazi se selo Bradina. Radi se o relativno nevažnom mjestu u kojem posjetitelji mogu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -