Utorak, 21 svibnja, 2024

Hadžić: SDA čini sve da BiH ostavi u mraku

Must Read

Oni koji blokiraju upostavu vlasti u Federaciji BiH i BiH pokazuju da im uopće nije stalo do prosperiteta zemlje i da su se uvijek borili samo za svoje fotelje, te da iz ne interesira šta će biti s državom, kazao je u intervjuu za “Dnevni avaz” Damir Hadžić,  ministar prometa i komunikacija te potpresjednik SDP-a. Hadžić je komentirao i istup Željka Komšića iz SDP-a

– Kada je riječ o Željku Komšiću, teško je ne biti subjektivan i njegov odlazak tumačiti hladno, pragmatskim političkim rječnikom. Željko je moj prijatelj, čovjek s kojim smo se svi mi u SDP-u godinama borili za isti cilj, cjelovitu i multietničku BiH, BiH u kojoj će svi narodi i građani biti ravnopravni. Za to smo se borili i u ratu, drugačijim, političkim sredstvima i u miru, izjavio je Hadžić.

Možda je, dodao je, Željko na tom putu, u toj borbi, postao nestrpljiv i procijenio da postoji brži način da se ostvari ono što nam jeste zajednički cilj. Možda se nije mogao pomiriti s nakaradnim okvirom koji nam je dao Daytonski mirovni sporazum. To su stvari o kojima mogu samo nagađati, jer odluka je ipak njegova i ja je, iako mi je osobno žao što se to dogodilo, uvažavam. Također, uvažavam i argumente kojima je tu odluku obrazložio, ali uvažavam i trenutnu političku realnost u BiH i znam da je pred nama mukotrpan proces i da moramo biti strpljivi. Da u BiH sve ovisi samo od SDP-a ne bi bilo instrumenata koji koče ovu državu na putu ka EU, i svaka bi presuda, poput presude Sejdić-Finci, bila integralni dio europskog ustava BiH. Naš izbor političkih partnera je rezultat biračke volje građana, ali i nametnutih daytonskih rješenja. To je razlog što mi jedino s njima možemo dogovarati i pregovarati o rješenjima koja će doprinijeti napretku BiH, kazao je Hadžić.
Hadžić je izjavio i kako je usuglašeno riješenje SDP, HDZ BiH, HDZ 1990 i SBB-a u predmetu Sejdić- Finci bolje od postojećeg.

Sumnjam da to Komšić ne zna. Predloženo rješenje trenutno nema alternativu i uvjet je za kredibilnu aplikaciju za kandidatski status BiH u Europsku uniju. Provedba odluke suda u slučaju “Sejdić-Finci” samo je dio alata za dostizanje pravog cilja, a to je Europska unija i pokretanje unutarnjih reformi u društvu. U sadašnjoj situaciji najlakše bi bilo odlučiti se na radikalne poteze i kratkoročno pridobiti naklonost građana. Politika “sve ili ništa” uvijek u ovoj zemlji značila je ništa, mi ne želimo varati ljude. Nitko neće imati koristi od vraćanja u prošlost, mi se moramo dogovarati kako bi nam bilo bolje a ne gore, kazao je Hadžić.

Komentirao je i blokade u uspostavi vlasti nove parlamentarne većine u F BiH i BiH kazavši kako Očito, nekima u BiH nije jasno da vlast nije vječna.

-Ti pojedinci, ali i stranke iz kojih dolaze, nisu svladali ni osnovne postulate demokracije. Vlast se dobija na osnovu volje birača i političari tu volju i većinu proisteklu iz nje moraju uvažavati. Protivnici nove parlamentarne većine samo pokazuju da tu volju birača ne poštuju i da im je jedino stalo do očuvanja privilegija u kojima su godinama uživali i zbog kojih su BiH gurnuli u tešku i političku i ekonomsku situaciju. Oni čine sve kako bi i dalje u mraku i neizvjesnosti držali cijelu zemlju, jer su tako navikli vladati. Sada se vidi da im uopće nije stalo do prosperiteta BiH i da su se uvijek borili samo za svoje fotelje, a šta će biti s državom to ih uopće ne interesuje. SDP zajedno s novom parlamentarnom većinom istrajat će na demokratskim promjenama. To će se dogoditi bez obzira što se SDA grčevito bori i uz to podmeće i služi se brutalnim neistinama kako bi sačuvali samo svoje fotelje, izjavio je Hadžić.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Francuska protiv saveznika, podržala sud u Haagu protiv Netanyahua

Francuska podržava Međunarodni kazneni sud (ICC) i ‘borbu protiv nekažnjivosti’, priopćilo je francusko ministarstvo vanjskih poslova nakon što je...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -