Published On: Sub, srp 28th, 2012

Vlada RH: 15 milijuna vraćaju za projekte od interesa Hrvata u BiH

U državnom proračunu Republike Hrvatske za ovu su godinu osigurana sredstva u iznosu od 15 milijuna kuna za financiranje obrazovnih, kulturnih, znanstvenih i zdravstvenih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini, piše Dnevni list.

Ovim sredstvima, precizira se, Republika Hrvatska želi dati “potporu hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini, zaštititi njihove interese te pridonijeti njihovom suverenitetu i opstanku”. Kako doznajemo, kriteriji za raspodjelu sredstava te odluka o raspisivanju javnog natječaja za prikupljanje ponuda očekuju se krajem kolovoza ili početkom rujna. 

Kako bi se osigurala transparentnost i kontrolirala raspodjela i pravilan utrošak oko 3,9 milijuna maraka sredstava, Vlada RH je formirala i posebnu Službu za provedbu natječaja i praćenje projekata, koja će, dakle, ne samo provoditi natječaje, nego će i na terenu pratiti financirane programe i projekte.

Definiranje kriterija

Iz Ureda predsjednika Vlade Republike Hrvatske su nam kazali kako je s ciljem raspodjele predviđenih sredstava Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, koji je osnovala vlada premijera Zorana Milanovića, pokrenuo vladinu proceduru osnivanja Povjerenstva Vlade RH za koordinaciju potpore i financiranje obrazovnih, kulturnih, znanstvenih i zdravstvenih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2012.

– Raspodjela 15 milijuna kuna predviđenih sredstava vršit će se temeljem odluke Vlade, a na prijedlog Povjerenstva, kazali su nam iz Ureda premijera Milanovića. Dakle, konačnu riječ za raspodjelu sredstava imat će hrvatska Vlada, a tko će sjediti u Povjerenstvu, još uvijek nije poznato. Namjera je da se vladina procedura formiranja povjerenstva okonča tijekom idućeg mjeseca te da se prva sjednica Povjerenstva održi krajem kolovoza ili početkom rujna.

– Na toj sjednici trebali bi se definirati kriteriji za raspodjelu sredstava, kazali su nam iz Vlade, a potom bi se trebala donijeti i odluka o raspisivanju javnog natječaja za prikupljanje ponuda. Financirat će se obrazovni, kulturni, znanstveni i zdravstveni programi te “projekti od interesa za hrvatski narod u BiH” iz sredstava državnog proračuna RH za 2012.

U javnom natječaju bit će objavljeni kriteriji na temelju kojih će se odobravati pomoć, te dokumentacija koju je potrebno podnijeti za dobivanje potpore.

– Za ostvarivanje prava na financijsku potporu zainteresirane udruge i pravne osobe moraju biti registrirane i djelovati na području BiH, svojim djelovanjem promicati interese i zaštitu te zadovoljavanje općih i javnih potreba Hrvata u BiH, navode iz Vlade RH. Odabir i bodovanje programa i projekata vršit će navedeno Povjerenstvo Vlade RH u suradnji i uz pomoć ministarstava nadležnih za predmetna područja.

– Što se tiče samog bodovanja projekata, ono će se zasnivati na kriterijima koji će biti objavljeni u javnom natječaju, a samo bodovanje obavit će Povjerenstvo Vlade RH, kazali su nam iz hrvatske Vlade. Nakon što Vlada Republike Hrvatske donese odluku o raspodjeli sredstava za 2012. godinu, popis odobrenih programa i projekata bit će objavljen na internetskim stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH te diplomatsko-konzularnim predstavništvima RH u BiH i biti dostupni javnosti.

Kreditiranje poduzetništva

Premijer RH Zoran Milanović prilikom posjeta BiH krajem veljače najavio je nastavak financiranja “dobrih projekata”, nabrojavši pri tome sveučilišta i bolnice.
Zakonom o odnosima Hrvatske s Hrvatima izvan domovine predviđeno je, u suradnji s nadležnim tijelima, udrugama i gospodarskim subjektima Hrvata u BiH, financiranje programa mikrokreditiranja obiteljskih gospodarstava i obrta te jamstveni fond za osiguranje kreditiranja malog i srednjeg poduzetništva (MSP) za razvojne projekte u BiH. Iz Vlade Republike Hrvatske ističu kako će svakako nastaviti financirati projekte koje smatra da su na dobrobit hrvatskog naroda u BiH.

– Vlada također planira sukladno članku 54. zakona osigurati financiranje programa mikrokreditiranja obiteljskih gospodarstava i obrta te jamstveni fond za osiguranje kreditiranja malog i srednjeg poduzetništva za razvojne projekte u BiH, kazali su nam iz Vlade RH.

– Pri odabiru projekta će se svakako uvjetovati kriterij da izabrani projekt pridonosi opstanku i razvoju Hrvata u BiH, neovisno o tome je li nositelj obiteljskog gospodarstva ili projekta ostao živjeti u BiH, je li povratnik ili se tek namjerava vratiti ili useliti, ističu iz Vlade RH. No, kako je Državni ured za Hrvate izvan Hrvatske tek ustrojen, navedeni programi predstavit će se javnosti u idućem razdoblju.

Kontrola utroška

Poznato je da se ranije novac dijelio “šakom i kapom”, često i po političkoj i prijateljskoj liniji, gdje su zastupnici iz 11. izborne jedinice vodili glavnu riječ, pa su novac dobivala, primjerice, nepoznata kulturno-umjetnička društva koja u svom djelokrugu rada nisu pokazala rezultate “za korist šire društvene zajednice”, kako je pak bilo navedeno u natječaju.

– Pitanje transparentnosti je itekako u interesu Vlade RH, te je među ostalim zbog transparentnosti raspodjele sredstava iz državnog proračuna projektima i programima od interesa za hrvatske zajednice izvan Republike Hrvatske u Državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske ustrojena posebna ustrojstvena jedinica, Služba za provedbu natječaja i praćenje projekata, koja će, dakle, ne samo provoditi natječaje, nego će pratiti financirane programe i projekte kako bi utvrdila njihova postignuća u pogledu identiteta i zaštite interesa Hrvata izvan Republike Hrvatske, kazali su za Dnevni list iz Ureda predsjednika Vlade Republike Hrvatske Zorana Milanovića. (Dnevnik.ba)

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare