Željko Komišić ne može ništa blokirati

Potpredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara tvrdi kako rekonstrukcija vlasti nije zapala u slijepu ulicu, već sve ide sporije, s obzirom na blokade onih koji ne žele poštovati volju nove parlamentarne većine, piše Dnevni list.

On očekuje kako će Ustavni sud Federacije 28. kolovoza razmatrati zahtjev koji je uputio Dom naroda Parlamenta Federacije BiH za smjenom predsjednika Federacije Živka Budimira, jer tada imaju zakazana zasjedanja.

Čavara je mišljenja kako ni istupanje Željka Komšića iz SDP-a neće pokvariti računicu nove parlamentarne većine ni kada je u pitanju rekonstrukcija vlasti, ni dogovor oko implementacije presude Suda iz Strasbourga u slučaju “Sejdić-Finci”.

Kontra Hrvata

– Ne vjerujem da Komšić može išta blokirati. Njegov potez  jasno govori o poziciji člana Predsjedništva BiH za koga su Hrvati i ranije rekli da ih ne predstavlja. On je do sada bio oličenje negacije prava Hrvata da imaju svog legitimnog predstavnika u Predsjedništvu. To je pokazao i pojašnjavajući razloge zbog kojih podnosi ostavku, jer se protivi rješavanju pitanja Hrvata, kao i pitanjima otvaranja puta BiH k europskim integracijama kroz presudu Suda iz Strasbourga. Sve ovo jasno pokazuje koliki će biti politički domet takvog nastupanja, kaže Čavara.

Kada je u pitanju rekonstrukcija vlasti na državnoj razini, ukoliko SDA nastavi s blokiranjem smjene svojih ministara, jedina varijanta da se nova koalicija riješi SDA jest da predsjedatelj Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda podnese ostavku. Bar je to da sada bio rezervni plan. Za njegovo ponovno imenovanje potrebna je Komšićeva suglasnost.

Rokovi i obećanja

Potpredsjednik HDZ-a BiH govoreći o tome kako je nova parlamentarna većina najavljivala završetak posla oko rekonstrukcije vlasti do kraja srpnja, kaže kako nisu očekivali ovakve blokade.

– Mi smo očekivali da će svi oni koji nisu dio parlamentarne većine ponašati se u skladu s demokratskim procedurama, nismo očekivali da će stranka koja zagovara da se bori za BiH blokirati i Federaciju i državu. Vidjet ćemo tko je spreman što blokirati i koju će odgovornost ponijeti pred biračima na izborima, navodi Čavara. Kaže kako očekuje da će Ustavni sud u skladu s Ustavom donijeti odluke i da će nakon toga sve biti jasnije.

A za vrijeme dok se čekaju odluke sudova, Čavara navodi kako nova parlamentarna većina radi.

– Pripremaju se zakoni iz oblasti otvaranja pregovora oko kandidatskog statusa s EU-om, kao i zakoni koji definiraju otvaranje novih radnih mjesta, te rješavanja korupcije i kriminala. Nikakvog zastoja nema kada je u pitanju funkcioniranje nove parlamentarne većine, ističe Čavara.

Blizu dogovora

Kada je u pitanju dogovor oko presude “Sejdić – Finci” koji bi, bar kako je dogovoreno i stavljeno u Mapu puta, trebao biti postignut do kraja kolovoza i tada upućen u parlamentarnu proceduru, Čavara navodi da se došlo blizu dogovora.

– Mi ćemo učiniti sve da se ispoštuje odluka Suda iz Strasbourga i da dobijemo ustavne promjene koje će nam omogućiti stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, omogućiti dobivanje kandidatskog statusa i samim tim pristup fondovima koji će omogućiti više radnih mjesta. Konačan dogovor još nije postignut, imamo rješenje koje je dobro usuglašeno, ostalo je još par detalja koje treba usuglasiti i vjerujem da su europske integracije svima interes te stoga moramo naći kompromis kako bismo zadovoljili uvjete koji su dosta široko postavljeni u Bruxellesu, naglašava Čavara.(Dnevnik.ba)