Nedjelja, 26 svibnja, 2024

HAAŠKO TAJNIŠTVO: Praljak treba sudu vratiti 3 milijuna eura

Must Read

ZAGREB – Tajništvo Haškoga suda naložilo je generalu Slobodanu Praljku da vrati iznos od gotovo 3,3 milijuna eura koje je ICTY isplatio za troškove njegove obrane, jer je svojom istragom utvrdilo da Praljak raspolaže dostatnom osobnom imovinom za pokrivanje troškova obrane, objavio je Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije.

Tajništvo “odlučuje da optuženi treba obeštetiti sud iznosom od 3.293.347,49 eura i nalaže optuženome da to učini promptno, a u svakom slučaju unutar 90 dana od dana kada je obaviješten o ovoj odluci”, navodi se u odluci donesenoj 22. kolovoza.

Tajništvo napominje da se u roku od 15 dana Praljak može žaliti sudu na ovu odluku, te dodaje da se u interesu pravde odluka stavlja u mirovanje do isteka roka za žalbu.

U odluci se podsjeća da je nakon što je Praljku prvotno odbijen zahtjev za financiranjem obrane to ipak odobreno u veljači 2006. godine otkada ICTY i pokriva troškove njegove obrane.

Tajništvo navodi da je njihova istraga ukupne Praljkove imovine pokazala da je on tijekom razdoblja u kojem mu je sud plaćao obranu na raspolaganju imao imovinu na području Hrvatske, BiH i Njemačke vrijednu gotovo 6,5 milijuna eura, te stoga nije udovoljavao kriterijima za plaćanje troškova obrane iz proračuna ICTY-a.

General Praljak, koji se u travnju 2004. zajedno s još petoricom bivših političkih i vojnih čelnika Herceg-Bosne optuženima u istom predmetu dobrovoljno predao, čeka prvostupanjsku presudu koja bi trebala biti izrečena krajem godine.

Haaško tužiteljstvo bivše čelnike samoproglašene HR Herceg-Bosne – premijera Jadranka Prlića, ministra obrane Brunu Stojića i zapovjednike Glavnog stožera HVO-a generala Milivoja Petkovića i Slobodana Praljka, zapovjednika vojne policije HVO-a Valentina Ćorića te načelnika Ureda za razmjenu zarobljenika Berislava Pušića, optužuje da su počinili zločine u okviru udruženoga zločinačkog pothvata, predvođenog bivšim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom, čiji je cilj bilo etničko čišćenje područja Herceg-Bosne koje su htjeli pripojiti Hrvatskoj radi stvaranja “velike Hrvatske”.

Završne riječi održane su prije godinu i pol i tada su tužitelji zatražili da ih se proglasi krivima te su za Prlića, Stojića, Praljka i Petkovića zatražili 40 godina zatvora, za Ćorića 35 a za Pušića 25 godina zatvora, dok su obrane zatražile njihovo oslobađanje.

Predmet protiv šestorke jedan je od najkompleksnijih pred Haaškim sudom i samo je dokaznih predmeta oko deset tisuća.

Suđenje je počelo u travnju 2006. godine i pretvorilo se u jedno od najduljih suđenja pred Haaškim sudom a u ožujku prošle godine održane su završne riječi.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zamislimo da je ovako bilo s Miloševićem i Đukanovićem…

Zamislimo da je dakle, JNA bila daleko jača nego što je bila i da je preko noći okupirala Hrvatsku...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -