Utorak, 25 lipnja, 2024

DRAGAN OD STOLNOG: Tihić podvaljuje, neosnovane tvrdnje SDA o hrvatskoj federalnoj jedinici

Must Read

Nakon što je Radno povjerenstvo Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZBiH) i Hrvatske demokratske zajednice 1990 (HDZ1990) za provedbu presude Europskog suda za ljudska prava u Strassbourgu u slučaju “Sejdić- Finci” jučer usuglasilo prijedlog amandmana na Ustav BiH, ali i Federacije BiH, predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH i predsjednik HDZBiH Dragan Čović izjavio je za agenciju Anadolija (AA) kako nemaju osnova tvrdnje o uvođenju hrvatske federalne jedince na mala vrata.

Naime, na pitanje da li predložena ustavna rješenja predstavljaju uvod u formiranje treće federalne jedinice i podjelu Federacije BiH na dva dijela, a kako je to ranije tvrdila SDA u svjetlu ranijeg sporazuma Socijaldemokratske partije (SDP) i Saveza za bolju budućnost (SBB BiH) sa dva HDZ, Čović kategorično odgovara negativno.

“Prije svega, nema nikakvog osnova za nešto takvo. Ne vidim nijednog osnova za takav vid optužbi. Jer, ono što smo mi na neki način pokušali kao nacrt izbalansirati sa predstavnicima bošnjačkih stranaka, a tu mislim na SDP i SBB, nije plod naših želja. To je bio nužan kompromis da pokušamo izaći iz ovog rješenja. Osim toga, upravo je predsjednik SDA Sulejman Tihić dao inicijalni prijedlog da se otvori pitanje Doma naroda. Naravno, u narednoj fazi razgovora on je to odbacio jer nije bio predmet dogovora zbog poznatih događanja na političkoj sceni”, kazao je Čović za AA.

On objašnjava da prijedlog ustavnih amandmana na kojem je radilo Radno povjerenstvo dva HDZ-a i koji će idućeg tjedna biti upućen u parlamentarnu proceduru nosi drugačiju poruku.

“Ovaj prijedlog koji budemo dali, vidjet ćete, imat će u osnovi ključnu poruku da želimo modernu europsku državu u kojoj se uvažava sve što se tražilo presudom u slučaju “Sjednić-Finci”. Ali, s druge strane, želimo zaštiti poziciju hrvatskog naroda. Prijedlog će biti dosta ‘desniji’ od onog što je predočeno u dokumentima koji su predočeni javnosti kao neki nacrt usuglašenih sporazuma naše četiri stranke”, smatra Čović.

On, ipak, nije želio otkriti kakva konkretno rješenja nude novi amandmani dva HDZ-a.

“O sadržaju prijedloga ne mogu govoriti pošto još nije završen. Što se tiče osnovnog cilja, on jeste da mi pokušamo, na tragu dosadašnjeg rada i traženja rješenja oko presude Suda u Strassbourgu, predočiti vrlo jasne stavove koji će biti prepoznati kao popravke Ustava BiH i ostalih zakonskih procedura koje će trebati mijenjati na razini države i na razini FBiH, a da bi ispoštovali rok do kraja kolovoza ove godine. To je rok koji je pred “šestorku” stavljen kada smo zadnji put bili u Bruxellessu”, kaže Čović.

Budući da je u tijeku politička kriza u zemlji i da “šestorka” nije u stanju donositi valjana rješenja, dva HDZ-a su, tvrdi Čović za agenciju Anadolija, preuzela na sebe obavezu da do kraja ovog mjeseca u parlamentarnu proceduru upute prijedlog ustavnih amandmana.

O tome je, veli, obavijestio bošnjačku i srpsku stranu, jer je važno da se ispoštuje rok Bruxellessa.

“U odnosima sa Bruxellessom formalno imamo zadovoljen taj rok do kraja ovog mjeseca, a svaki zastupnik ionako ima pravo postavljati nove amandmane i predlagati popravke. Što se tiče samih rješenja, ona su na tragu potrebe da se do kraja uvaži presuda u slučaju “Sejdić-Finci” oko Doma naroda i izbora članova Predsjedništva BiH. Naravno, neće svi biti zadovoljni kada pročitaju ono što je naša ideja, ali ona ostavlja dovoljno prostora da kroz raspravu dođemo do rješena kada su u pitanju i Dom naroda i Predsjedništvo BiH. Ja sam optimističan”, tvrdi Čović.

Vjeruje, također, da bi već do kraja ovog mjeseca mogli izaći iz političke krize nastale rekonstrukcijom vlasti i pokušajem isključivanja SDA iz nove parlamentarne većine.

“Sutra bi Ustavni sud BiH trebao dati odgovor na pitanja oko državne vlasti. Što se tiče vlasti FBiH, idućeg tjedna bi trebali imati stav i oko tog pitanja. To su uvjeti da bi se agresivnije počelo raditi oko rekonstrukcije vlasti. Istina, stvar se dodano zakomplicirala, jer ovdje ništa ne ide samo od sebe. Ali, u FBiH mora se napraviti efikasna izvršna vlast. Ovo što sada imamo je poražavajuće i iz tog stanja treba što prije izaći”, istaknuo je lider HDZBiH.

Upitan da li bi dva HDZ-a podržala smjenu Zlatka Lagumdžije s mjesta ministra vanjskih poslova BiH, na čemu inzistira predsjednik Republike Srpske i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik, Čović nije želio precizno odgovoriti.

Naglasio je da je o tome razgovarao sa Dodikom, Lagumdžijom, kao i čelnikom HDZ-a 1990 Božom Ljubićem.

“Realnu sliku ćemo imati u narednih šest do sedam dana. Treba vidjeti koliko je to u funkciji izbornih aktivnosti, a koliko aranžman koji ima dugoročniju dimenziju. HDZ-u nije cilj da određuje tko će biti predstavnik bošnjačkog ili srpskog naroda. O tome odlučuju birači, ali naravno da ćemo imati jednu posebnu odgovornost ako bude takvih rasprava u Parlamentu BiH.

Mi smo tu dosta otvoreni, ali ne želimo mešetariti u javnosti. S obzirom da se sada sve povezuje s izborima, nije za očekivati da će se u narednih mjesec dana išta riješiti. Mi smo krenuli sa jednom aktivnošću koja se odnosila na prekompoziciju “šestorke”. Ja bih rekao da smo još na tom fonu i da na tome radimo”, zaključio je Čović.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

BLOGERI THE ATLETICA O BOJU TALIJANA I HRVATA: Kasni gol Zaccagnija ugrabio bod na Euru 2024. i sigurno izbacio Hrvate

Pratite uživo reakcije na dramatičan remi Italije od 1-1 protiv Hrvatske, koji je progurao Azzurre i gotovo eliminirao momčad...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -