Published On: Pet, sij 3rd, 2014

Gužva na sarajevskoj molitvi za turskog premijera Erdogana: ‘Stoj uspravno, Bosna je s tobom’

Molitva za Tursku i premijera Erdogana obavljena u Gazi Husrev – begovoj džamiji u Sarajevu uz slogan ” Stoj uspravno , Bosna je s tobom ”

U Gazi Husrev – begovoj džamiji u Sarajevu obavljena je molitva u znak potpore Turskoj i premijeru te zemlje Recepu Tayyipu Erdoganu , javlja Anadolu Agency ( AA ) .

Molitva je obavljena nakon klanjanja džuma – namaza , a na inicijativu učenika Internacionalnog univerziteta u Sarajevu ( IUS ) , Unije nacionalnih turskih učenika ( MTTB ) , učenika Gazi Husrev – begove medrese iu suradnji s općinom Stari grad . U Gazi Husrev – begovoj džamiji okupili su se turski i bosanski studenti , predstavnici lokalnih vlasti , predstavnici nevladinih organizacija i građani .

Jedan od osnivača organizacije ” Mladi muslimani ” Ismet Kasumagić kazao je da je Erdogan veliki prijatelj Bosne i Hercegovine . Ističući da se u Turskoj nalazi veliki broj ljudi porijeklom iz BiH , Kasumagić je rekao kako Turska i BiH imaju bliske odnose i kako treba učiniti sve da bi veze između dviju zemalja bile još jače .
Molitvi za Erdogana i Tursku nazočio je i načelnik općine Ilidža Senaid Memić koji je poručio da je muslimanima potrebna jaka Turska.

Memić je naglasio da razmirice među muslimanima nisu dobrodošle , dodavši da takve stvari idu u prilog , kako je rekao , cionistima , masonima i neprijateljima .

” U Turskoj mora vladati mir kako bi BiH bila sigurna . Nadam se da će se pronaći zajedničko rješenje i da će premijer Erdogan nastaviti raditi u interesu muslimanskih naroda ” , naglasio je Memić .

Profesor na IUS – u Mirsad Karić pojasnio je da je današnja manifestacija najmanje što su građani BiH mogli učiniti za muslimane u Turskoj , te dodao da muslimani u Turskoj moraju biti jedno .turci_bošnjaci

Profesor na IUS – u Metin Bosnak rekao je kako je cilj okupljanja u Sarajevu želja da se pokaže da se Turska ne sastoji samo od Turske .

” Kako u Turskoj živi 76 milijuna Bošnjaka , i ovdje postoji 2,5 milijuna Turaka . Mi smo na putu , ponekad nas netko pokušava zaustaviti , ali mi ćemo nastaviti na tom putu ” , poručio je Bosnak .

Predsjednik Udruženja tursko – bosanskog prijateljstva ” Bosfor ” Rizvan Halilović rekao je da će uvijek biti uz Tursku koja u potpunosti podržava nezavisnu BiH . On je kazao da su nemiri u Turskoj , koji su započeli tijekom prosvjeda u parku Gezi , prepreke kojima se želi spriječiti njen uspjeh .

Nakon obavljene molitve , građani su uzvikivali slogan ” Stoj uspravno , Bosna je s tobom ” , te nosili transparant na kojima je pisalo ” Jaka Turska, jaka Bosna ” i ” Vrijeme je za molitvu ” .

Molitva za premijera Erdogana i Tursku bit će obavljena još u 34 tekije širom BiH .mole_bosanci

Prošlog petka , nakon džuma – namaza , molitva za turskog premijera Erdogana održana je u Podgorici , uz odobrenje Islamske zajednice Crne Gore .

( AA / md )


uskrs ephzhb