Published On: Pet, sij 3rd, 2014

Nikšić: Neću dozvoliti bahatost Budimira

Budimir duže vremena ucjenjuje pojedine ministre u Vladi FBiH – rekao je Nikšić.

Povodom današnje Odluke predsjednika Federacije BiH Živka Budimira o razrješenju federalnog ministra financija Ante Krajine, premijer Federacije BiH Nermin Nikšić izdao je priopćenje za javnost.

Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir nastavlja s pokušajima da dodatno blokira i zakomplicira političke procese u Federaciji BiH, što čini već gotovo dvije godine.

Budimir duže vremena ucjenjuje pojedine ministre u Vladi FBiH, što sam već javno iznosio, prijeteći da će ih smijeniti ukoliko ne pristanu na njegove zahtjeve i diktat, a sve na osnovu zahtjeva za smjenu osam ministara koji sam podnio još u prosincu 2012. godine, a koji je tad odbio, zaustavljajući na taj način rekonstrukciju Vlade FBiH.

Očito je kako ministar Krajina nije popustio pred njegovim ucjenama zbog čega je upravo od njega odlučio početi s realiziranjem svojih prijetnji. 

Pri tome Budimir svjesno zaboravlja da je Vladi FBiH, u međuvremenu, izglasano nepovjerenje u Parlamentu FBiH, što je zaustavljeno zloupotrebom vitalnog nacionalnog interesa, u čemu je i Budimir dao svoj nesebičan doprinos blokirajući izbor sudaca Ustavnog suda FBiH.

Današnjim potezom predsjednika FBiH politička kriza u FBiH će biti dodatno usložnjena i to, naravno, ne na štetu Živka Budimira, već svih građana FBiH koji njega i njegove pokrovitelje ni najmanje ne interesuju.

Ovo je nastavak neodgovorne politike, politike stvaranja kaosa i politike ‘što gore to bolje’ i ja ću se tome suprotstaviti na svaki mogući način.

Neću dozvoliti da zbog ove bahatosti Budimira dođu u pitanje isplate mirovina, invalidnina, poticaja, plaća i svih drugih davanja iz budžeta FBiH, što je u stvari njegov krajnji cilj, a što se može dogoditi ukoliko FBiH ne bude imala ministra financija koji je, prema Zakonu o izvršenju proračuna, jedan od potpisnika svih transfera iz Proračuna FBiH.

Očito se čekalo da, ukoliko kaos ne bude proizveden blokiranjem donošenja državnog proračuna i aranžmana sa MMF-om, otpočne provedba plana B i blokiranja financijskih tijekova u Federaciji BiH – navodi se u priopćenju.

vecernji.ba