Published On: Ned, ruj 18th, 2016

GRUBEŠIĆ: Tužiteljstvo može postupati tek kada dobije rješenje Ustavnog suda BiH

Tužiteljstvo BiH u vezi s najavom referenduma u RS-u može postupati tek nakon što dobije rješenje Ustavnog suda BiH u kojim se konstatira da odluka nije izvršena te koje fizičke osobe ili organi tu odluku ne izvršavaju, rečeno je za Klix.ba u Tužiteljstvu BiH.
Kako navode, Ustavni sud BiH nije još uvijek Tužiteljstvuu BiH dostavio na dalje postupanje Rješenje kojim konstatira neizvršenje odluke Ustavnog suda.
“Naime, Ustavni sud nakon neizvršenja odluke, donosi rješenje kojim konstatira da odluka nije izvršena te koje fizičke osobe ili organi tu odluku ne izvršavaju. Tek kada se takav akt dostavi, Tužiteljstvo BiH ima zakonski osnov za dalje postupanje u skladu sa zakonom”, rekao je glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić.
Podsjećamo, Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbio je zahtjev Narodne skupštine Republike Srpske o promjeni odluke Ustavnog suda čime je potvrđeno da se 9. siječanj kao Dan RS-a smatra neustavnim, te je usvojio privremenu mjeru kojom se obustavlja odluka o raspisivanju referenduma u RS-u.
Brojni političari i pravni eksperti pozvali su pravosudne institucije BiH i Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) da djeluju i spriječe održavanje referenduma u RS.
Naime, Kazneni zakon Bosne i Hercegovine jasno kaže: “Službena osoba u institucijama Bosne i Hercegovine, institucijama entiteta ili institucijama Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, koja odbije da izvrši konačnu i izvršnu odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Suda Bosne i Hercegovine ili Doma za ljudska prava, ili sprečava da se takva odluka izvrši, ili na drugi način onemogućava njeno izvršenje, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina”./HMS/