Published On: Pon, ruj 19th, 2016

GOVOR MRŽNJE: Za prof. Lavića mostarski “Zvonik mira” izrastao iz “ideologije istrebljenja”

Dr. Senadin Lavić, predsjednik bošnjačkog kulturnog društva “Preporod” objavio je nedavno na portalu bnn.ba (što je kratica od Bosnian National Netvork) tekst pun, slobodno se može reći, govora mržnje. Ovaj sveučilišni profesor, sarajevski intelektualac, tako zvonik franjevačke crkve Svetih Petra i Pavla u Mostaru naziva ” jasnim znakom sjećanja na agresiju u kojoj su Bošnjaci trebali biti uništeni”,
Piše: Milan Šutalo, Hrvatski Medijski Servis
Čini se kako su otvoreno pokazivanje nesnošljivost prema katolicima, kod profesora Lavića potaknuli mostarski franjevci proglašavanjem zvonika franjevačke crkve “Zvonikom mira”. Riječ je o, podsjetimo, ideji gvardijana franjevačkog samostana u Mostaru fra Ike Skoke, prema kojoj će se na prvih 40 metara zvonika, visokog 107 metara, nalaziti Međunarodna galerija mira, s izloženim slikama, grafikama i drugim umjetničkim djelima na temu mira, što će ih donirati države koje imaju svoje veleposlanstvo u BiH, Neke zemlje, to su već učinile. U “Zvoniku mira”, također, je predviđen Edukacijski centar koji bi sadržavao fotografije iz povijesti Mostara i Hercegovine, te na 80-tom metru, vidikovac, koji je nedavno otvoren za posjetitelje, s panoramskim pogledom na Mostar, svu njegovu raznolikost; nacionalnu, kulturnu, religijsku, arhitektonsku…
Podsjetimo i da je zvonik izgrađen, za katolike jubilarne, 2000-te godine, uz novu franjevačku crkvu, podignutu na temeljima one spaljene fosfornom granatom mržnje, ispaljenom s položaja JNA na Humu 1992. godine. Plemenita ideja mostarskih franjevaca, koja sadrži elemente ekumenizma, suradnje i dijaloga s drugim religijama, narodima i kulturama, te promiče vrijednosti mira, kod mnogih je izazvala oduševljenje i potporu. Ali ne i kod profesora Lavića. On je jedini vidio kako je “Zvonik mira” izrastao iz “ideologije istrebljenja”!
-Nesrazmjerni toranj-zvonik u Mostaru biljeg je Tuđmanove Herceg-Bosne, a ne biljeg mira. Za Bošnjake je to jasan znak-sjećanje na agresiju u kojoj su po svaku cijenu trebali biti uništeni. Danas mostarski franjevci pokušavaju oprati ratnu herceg-bosansku politiku te izbrisati sjećanje na progon Bošnjaka iz Mostara pričom o “zvoniku mira”, a on je izrastao iz jedne ideologije istrebljenja drugog i drugačijeg, napisao je profesor, intelektualac, Lavić u svom autorskom članku na spomenutom portalu.
Lavić u opširnom tekstu piše i o “fašističkoj Herceg Bosni”, iako podatci Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH o etničkom čišćenju i progonima pokazuju kako je s prostora pod kontrolom Armije R BiH protjerano sedam i pol puta više Hrvata, nego li Bošnjaka s prostora koje je nadzirao HVO i, kako kaže Lavić, “fašistička tvorevina HR HB”.
No, profesor Lavić ni jednom riječju ne govori o zločinima i progonu nebošnjačkog stanovništva s prostora pod nadzorom Armije RBiH. Niti “Republiku BiH” koja je, bez legitimnih predstavnika Hrvata i Srba, de facto bila ono što je za Hrvate bila HR HB- ratni bošnjački entitet- naziva fašističom tvorevinom. Ali zato iz svake rečenice njegova teksta, u kojem teritorij Bosne i Hercegovine” naziva “bosanskim državnim teritorijem”, kulja nesnošnjivost, mržnja, prezir, prema nacionalnom, koje je temelj suvereniteta BiH i -federalizmu, kojeg nastoji diskreditirati dehumanizacijom tog pojma.
Za Lavića federalizam je, tako, sinonim za neonacizam, rasizam, getoizam, neofašizam, separatizam, neoustaštvo…., a to sve odlikuje hrvatsku i(li) srpsku “etnoteritorijalnoreligijsku ideologiju i politiku”, koje pride naziva i hegemonističkim.
A federalizam je, treba li napominjati, zapravo, potvrđuje to i politička praksa, najoptimalniji oblik uređenja višenacionalnih država kakva je i Bosna i Hercegovina. Primjer za to u Europi su višenacionalne države Švicarska, Belgija i Ujedinjeno Kraljevstvo. Sve tri su uređene kao federacije. Zapravo u Europi, na koju se profesor Lavić poziva, ne postoji ni jedna višenacionalna država (u kojoj su više naroda nositelji suvereniteta) a da nije federacija. Usput govoreći, čak, su i komunističke diktature koristile model federacije ( SFRJ, SSSR, Čehoslovačka) kao najprimjereniji višenacionlnim zemljama.
No, za ovog mrzitelja “etnoreligijskih politika” najprimjerenije uređenje za “državu Bosnu”, pogađate, bilo bi ono u kojem nacije ne postoje već samo građani- Bosanci. Tako misli čovjek koji se nalazi na čelu jednog kulturnog društva- nacionalnog imena- bošnjačkog kulturnog društva “Preporod”.
Za Bosnu i Hercegovini, čiji su suvereni (vladari) jednako, ravnopravno; Bošnjaci, Hrvati i Srbi, i svi građani, ovaj “bošnjački preporoditelj” zagovara građanski model uređenja kakav imaju jednonacionalne države; SAD, Francuska i Njemačka. Drugim rijećima rušenje njezinih višestoljetnih, nacionalnih, ustavnih temelja. Oni čiji želudac to može svariti Lavićeve izljeve mržnje i nesnošnjivosti mogu pročitati OVDJE.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x