Published On: Pon, pro 17th, 2018

Grmoja o Deklaraciji: Cijene mlitavih kompromisa plaćaju obespravljeni

U razgovoru za Dnevnik.ba, Grmoja je objasnio zašto je MOST odbio sudjelovati u izglasavanju Deklaracije koju nazivaju “kamilica deklaracijom” te se osvrnuo i na komentar Bože Ljubića koji je u MOST-ovom potezu vidio kukavičluk i priliku za skupljanje političkih bodova.

U petak je u Hrvatskom saboru izglasana Deklaracija o položaju Hrvata u BiH i europskom putu BiH. Amandmani MOST-a pritom nisu usvojeni, možete li još jednom ponoviti o kojim se amandmanima radilo?

– Od četiri amandmana, prvi se odnosio na zahtijevanje izvještavanja više međunarodnih institucija o kršenju političkih prava Hrvata u BiH te obavještavanje istih institucija o štetnim i nametnutim izmjenama Daytonskog sporazuma. Drugi amandman zahtijeva uvođenje dopisnog, a po mogućnosti i elektroničkog glasovanja, što je u predizbornom programu stranke čiji su zastupnici mahom glasovali protiv spomenutih prijedloga. Treći se odnosi na pružanje pravne pomoći pripadnicima HVO-a, te valorizaciju njihove uloge u obrani u stvaranju Republike Hrvatske i BiH,od čega je veliki dio bio u prvotnoj verziji Deklaracije, oko koje smo se tada usuglasili. Posljednji zahtjev odnosi se na izjednačavanje prava na državne stipendije hrvatskih studenata s prebivalištem u BiH sa studentima koji imaju prebivalište u RH te izjednačavanje prava studenata djece ratnih invalida HV-a i HVO-a.

Prva verzija Deklaracije uvažila je MOST-ove amandmane, imate li saznanja, zašto je došlo do promjene? Kome ne odgovaraju amandmani MOST-a? Božo Petrov ostao je uskraćen za odgovor Bože Ljubića kada mu je postavio slično pitanje…

– Prva verzija, za koju bismo glasovali, sadržavala je konkretne i definirane prijedloge i smjernice, od kojih je MOST mnoge kasnije i predložio u obliku amandmana. Činjenica je da je deklaracija znatno izmijenila oblik, a čak je i predložena verzija deklaracije prilikom izglasavanja postala još blaža i nekonkretna. Gospodin Ljubić odgovor na pitanje o izmjenama deklaracije uopće ne treba uputiti Boži Petrovu već Hrvatima u BiH koje zastupa i pred njima treba biti i politički odgovoran.

Amandmane MOST-a Božo Ljubić proglasio je stjecanjem političkih bodova na račun Hrvata iz BiH, a Vaše napuštanje Sabornice prilikom glasovanja o Deklaraciji kukavičlukom. Kako komentirate takvu izjavu čovjeka koji u Hrvatskom Saboru ima ulogu zastupanja hrvatskog naroda iz BiH?

– Kukavičluk je izbacivanje, a zatim i glasovanje protiv vlastitih prijedloga, onih koji imaju smisao i pomažu Hrvatima u BiH, a najveći kukavičluk je taj da nakon toga optužujete one bez čijeg ste znanja svojevoljno izbacili ključne stvari iz teksta Deklaracije samo zato što oni žele konkretnost, a ne ispraznost. Pitam se, je li za gospodina Ljubića kukavica i general Željko Glasnović, koji je i na Odboru za Hrvate izvan RH dao punu potporu i složio se sa svim MOST-ovim amandmanima. To da politiziranja nema jasno govori činjenica da bi MOST podržao prvotnu verziju deklaracije, što smo i naznačili kada nam je još prije više od mjesec dana izložena od predstavnika HDZ-a i članova Odbora za Hrvate izvan RH. U cijeloj priči politiziranje može biti samo usvajanje SDP-ovih prijedloga i izbacivanje ključnih odrednica zbog jeftinih dnevnopolitičkih svrha, a straha od međunarodne zajednice umjesto efikasne suradnje. Cijene mlitavih kompromisa u ključnim trenucima uvijek plaćaju oni koji su direktno ugroženi i obespravljeni, a u ovom slučaju to su oni kojima se tobože nastoji pomoći.

Hrvatski je narod u BiH ipak s određenim odobravanjem dočekao usvajanje Deklaracije jer ona iako i simbolički govori kako Hrvatska nije zaboravila Hrvate s druge strane granice, no, što po Vašem mišljenju može promijeniti ovakva Deklaracija, kako ste je nazvali vi u MOST-u – kamilica deklaracija?

– Nisam vidio elemente odobravanja, već mnoge kojima nije jasno po čijem je nalogu i zbog čega deklaracija par dana prije izglasavanja dobila znatno mekše lice, s puno manje konkretnosti. Ovakva deklaracija je iskaz lijepih, ali mlako uobličenih želja koje Hrvati u BiH ionako godinama slušaju bez rezultata. Bez obzira na to, i ovakva Deklaracija može biti korisna za razumijevanje određenih procesa u BiH, pogotovo po pitanju izbornog zakona, ali je šteta što niti približno nije iskorišten puni potencijal i što se od Hrvata u BiH opetovano očekuje da se zadovolje mrvicama.

Neki hrvatski političari smatraju kako i takva „kamilica“ Deklaracija predstavlja miješanje u unutarnje stvari BiH, mislite da u Hrvatskom saboru, pa tako i u Hrvatskoj ima dovoljno znanja i svijesti o položaju sunarodnjaka u BiH, ali i obvezama koje Republika Hrvatska ima prema Hrvatima Bosne i Hercegovine?

– Deklaracija se ni na kakav način ne miješa u unutarnje stvari BiH, takve optužbe su neutemeljene, čak i sulude. Nažalost, mnogi političari u Hrvatskoj, kao i u Sarajevu, ne žele prihvatiti činjenicu da je Republika Hrvatska kao potpisnik Daytonskog sporazuma dužna pratiti ispunjavala li svatko od potpisnika ono što je predviđeno, kao i činjenicu da u BiH živi gotovo pola milijuna državljana Republike Hrvatske. Čini se ipak kako u hrvatskom kontekstu nedostaje zainteresiranosti pa i znanja, što se vidjelo i prilikom saborske rasprave kada su određeni zastupnici, uglavnom protivnici hrvatskog reagiranja prema BiH, pokazali elementarno nepoznavanje situacije u BiH. Neki prema Hrvatima u BiH i dalje zastupaju politike koje voljno podržava političko Sarajevo, dio međunarodne zajednice i brojni bivši i sadašnji političari u Hrvatskoj, od Stjepana Mesića pa nadalje. Takve politike usmjerene su protiv, a ne za konstitutivni hrvatski narod u BiH.

Što konkretno MOST može napraviti za Hrvate Bosne i Hercegovine, odnosno, koje poteze bi MOST povukao da se zaštiti hrvatski narod u BiH kada bi to mogao?

– MOST može i hoće kontinuirano raditi na osvještavanju hrvatske javnosti o problemima hrvatskog naroda u BiH, te na sve načine podupirati konkretne prijedloge koji vode rješenjima hrvatskoga pitanja u BiH. Osim toga, ustrajno ćemo zahtijevati provođenje Strategije i Zakona o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan RH i poticati europski put BiH te ćemo u tome ostati konkretni i beskompromisni.

Dnevnik.ba

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare