Published On: Pon, lis 4th, 2021

GOSTOLJUBIVOST I PROPAGANDA: Mladog Hrvata nazvali iz Strasbourga i ponudili mu besplatno putovanje avionom, dnevnice, hranu…

Kada je Ivan Begić, 23-godišnji student socijalnog rada u Zagrebu, u lipnju primio telefonski poziv nije bio siguran šali li se netko ili ga možda pokušava prevariti. Glas s druge strane ponudio mu je besplatno putovanje avionom u Strasbourg, tri noćenja u hotelu, hranu i dnevnice.

Zauzvrat je samo trebao sudjelovati na Konferenciji o budućnosti Europe, organiziranoj u Europskom parlamentu, i iznositi svoja mišljenja.

“Nisam vjerovao da tako nešto postoji pa sam krenuo istraživati po internetu. Guglao sam i zatim se uvjerio da to doista tako”, kaže mladić rođen u Grubišnom polju, gradiću sa 6.480 stanovnika na sjeveru Hrvatske.

Taj apsolvent socijalnog rada nije se dotad bavio temama Europske unije pa mu je bilo čudno zašto su baš njega nazvali i kako je agencija za pronalaženje sudionika uopće imala njegov telefonski broj.

“Konferencija o budućnosti Europe predstavlja jedinstvenu i pravodobnu priliku da europski građani i građanke rasprave o izazovima i prioritetima Europe”, piše u opisu događaja koji je Begić pronašao na internetu.

“Bez obzira na to otkuda ste i čime se bavite, ovo je prigoda da razmislite o tome kakvu budućnost želite za EU”, navedeno je ondje.

Begić je jednom davno sudjelovao u anketnom istraživanju agencije koja ga je nazvala u lipnju pa je tako agencija imala njegov broj mobitela.

Tri mjeseca kasnije poletio je avionom prema Strasbourgu.

U subotu se našao ondje među 180 građana EU-a, raznih godišta i zanimanja. Oko njega su bili poljoprivrednik, osiguravatelj i slikar. U Europskom parlamentu je svrstan u podgrupu s ljudima iz Bugarske, Finske i Španjolske.  Zajedno su raspravljali o zaštiti okoliša i zdravlju, a njihove ideje zapisivala je jedna dužnosnica.

“Smatram kako svaki građanin ima pravo iznijeti svoje mišljenje pa baš zato i jesmo ovdje. Da bi nas stručnjaci poslušali i koristili to u budućnosti”, kaže Begić.

Budućnost u tvojim rukama

No građani diljem Europe već godinama smatraju kako je EU elitistički projekt u kojem dobro plaćeni političari i bogataši donose odluke bez obzira na stavove ‘običnih ljudi’.

U EU nema povjerenja 58 posto hrvatskih građana, a vjeruje joj njih samo 38 posto, pokazuje anketa Europskog odbora regija i gradova provedena u rujnu 2020. godine. Britanski građani su pak odlučili na referendumu istupiti iz EU-a. U prosjeku 47 posto stanovnika zajedničkog bloka ima povjerenja u EU, a 45 posto nema.

Zbog toga Europska komisija, Europski parlament i Vijeće EU-a organiziraju četiri panela u rujnu i listopadu tijekom kojih će ukupno 800 nasumce izabranih građana iznijeti svoje ideje o raznim temama.

“Budućnost je u tvojim rukama”, piše u središnjoj dvorani Europskog parlamenta u Strasbourgu gdje su Begić i ostali razgovarali o zaštiti okoliša i zdravlju.

“Potrebno je početi odmalena u sprečavanju klimatskih promjena”, istaknula je talijanska građanka Maria iz Milana. “Djeca trebaju učiti u prirodi, u osnovnim školama odlaziti na izlete kako bi iskusila prirodu i tako je kasnije ne bi uništavala”, napomenula je.

Naše mišljenje znači

Mali Europljani mogli bi ići i biciklima u školu i zato je diljem EU-a potrebno urediti ceste sigurne za bicikliste, smatra poljski ekonomist Jaroslaw Pietras.

“EU nije samo Bruxelles, niti vlade članice. EU su i sela, i gradovi i regije…Treba se baviti onime što se radi u lokalnim zajednicama”, ističe Pietras.

Sve ideje se unose u zapisnik, obrađuju, pa pretvaraju u preporuke političarima koji donose odluke u EU. U proljeće 2022. godine bit će objavljen izvještaj s tim preporukama.

Europska komisija, Europski parlament i Vijeće EU-a tvrde da će ga uvažiti pa ispitati kako mogu djelovati na temelju tog izvještaja, a u okviru svojih nadležnosti.

Ivan Begić se nada da će političari primijeniti ideje o kojima on raspravlja u divovskoj zgradi od stakla i betona u Strasbourgu.

“Definitivno smatram da i naše mišljenje nešto znači. Ovakvi paneli doprinose razvoju demokracije u Europi”, kaže.

Pitanje za čitatelja: Mislite li da je ovo stvarnost ili se radi o propagandnom tekstu elističkih institucija EU, koje na ovaj način žele pokazati kako su bliske najobičnijem svijetu? Čemu propagandni članci državne Agencinje HINA-e o EU ako ovo EU radi za svojne potrebe i ako doista čitaju što to tamo govore obični ljudi nasumično izabrani s terena?
guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
tutu
tutu
1 godina prije

Propaganda?

Bas lijepo naslovljeno. Pa ako Hrvati toliko malo vjeruju u EU, neka izadju brate. Ovako ta silna zelja za neovisnoscu i suverenitettom postade opet proslost nakon 20 god. Valjda je sljedeci rat protiv EU fondova 🙂