Published On: Sun, Jul 7th, 2013

GOJER JE OPET BEZ POSLA: Lagumdžija mrzi Hrvate

SARAJEVO – Potpredsjednik SBiH Gradimir Gojer tvrdi kako je i vrh SDP-a ogrezao o teški kriminal.
Nekadašnji direktor Narodnoga kazališta i osnivač SDP-a upozorava kako to nije više multinacionalna nego dominanto bošnjačka stranka iz koje su protjerani umni Hrvati i koja je “najzaslužnija” i za kulturocid u Sarajevu i državi BiH:
Gotovo da je komatozno političko stanje i u Federaciji i na državnoj razini. Teško se složiti s nekim opaskama kako je ipak SDP isključivi, da ne kažemo jedini krivac za tu agoniju?
-Slažem se s vama da su za paralizu vlasti i sustava i na entitetskoj i državnoj razini krivi i ostali, a ne samo SDP. 

Nekad ste bili jako bliski SDP-u. Kako je došlo do toga da Vam se “ogadila” ta stranka i da ste postali njezin žestoki kritičar?

-Nisam bio samo blizak SDP-u BiH, bio sam tijekom agresije na BiH jedan od njezinih osnivača. Bio sam dopredsjednik stranke sve dok me nisu “pomeli” Lagumdžijini “kerberi”. Politiku te stranke je jednostavno kritizirati, ona nema vise nikakve veze sa socijaldemokratskom idejom! SDP se pretvorio u skupinu odlično plaćenih Lagumdžijinih sljedbenika, bez ikakvog socijalnog osjećanja za probleme građana u državi BiH. Odrodili su se od radničke klase, ponašaju se u javnosti kao “Samarićani”, a kad se zatvore u lokal tuširaju se “Jack Danielsom”… Bave se poslovima stjecanja zarade na iznimno lak način, a ne problemima građana i naroda države Bosne i Hercegovine… Najkrivlji su za današnju situaciju u BiH, jer su dolaskom na vlast izvršili klasični “kadrovski državni udar”. To je uistinu bila kataklizma, jer kad u jednoj državi smijenite četiri stotine direktora, a uvjeren sam da je dio njih bio iznimno uspješan, onda ste obezglavili državu!

Više i ne krijete Vaše stavove da SDP nije multinacionalna stranka i da na njezinom čelu gotovo da i ne može biti Hrvat ili Srbin. Silno ih teretite za grijehe spram Hrvata u čemu, po Vašim istupima, navodno prednjači “mrzitelj” Hrvata Zlatko Lagumdžija? 

-Pa valjda svi vide da SDP danas nije multinacionalna stranka, to je poglavito bošnjačka stranka. Tužno i strašno izgleda, ali sve kvalitetne hrvatske kadrove Lagumdžija je otjerao iz SDP-a. Želim otvoreno kazati: Lagumdžija ne podnosi Hrvate. Da je on istinski mrzitelj Hrvata, pokazao je kod formiranja Vlade FBiH, kada je oteo vlast, uz nemalu pomoć međunarodne zajednice i Valentina Inzka, od legitimnih pobjednika na izborima HDZ-a BiH i HDZ-a 1990., koji su na izborima dobili plebiscitarnu potporu hrvatskog naroda. Lagumdžija ne trpi jake igrače, u vlastitoj narcisoidnosti vlast je tada podijelio s minornim, patuljastim hrvatskim strankama, pa čak i HSP-om, koja je legitimni nasljednik ustaške ideologije?! Zamislite, kad sam bio dopredsjednik SDP-a, što bi se dogodilo i kako bi reagirali da sam u to doba ja predložio koaliciju sa sljedbenicima ustaškog pokreta? Rastrgali bi me pred Vječnom vatrom. Današnji SDP može s “ustašama”, a glavni prijatelji su im i Dodikovi nazovi “socijaldemokrati”, ultranacionalisti srpskog tipa i demonteri države Bosne i Hercegovine.“

Država se guši pod teretom pljački i kriminala. Čak i ministar sigurnosti upire prstom na državnu mafiju. Ipak nekako se stvorio dojam da je SDP najmanje kriminogena politička stranka?

-To su besmislice, jer u vrhu SDP-a ima više ljudi koji su se ogriješili upravo po pitanju kriminala, o zakon, negoli i u jednoj stranci u BiH… Samo je pitanje dana kad će strani mentori dopustiti ovdašnjim istražiteljima da nanovo otvore aferu “Reket”, ali i druge afere, u kojima je vodstvo SDP-a upleteno.

Iako nema pouzdanih dokaza, mnogi su skloni tvrdnjama kako i iza progona nesalomivoga predsjednika FBiH Živka Budimira stoji montaža iz kuhinje SDP-a?

-U pravu ste. Ne mogu sve Drine, Neretve i Save oprati SDP, kad je u pitanju naivno režirano, karikaturalno uhićenje predsjednika FBiH Živka Budimira. Pa nisam ja, niti netko drugi iz SBiH ili neke druge stranke, bio ministrom pravosuđa kad je Budimir uhićen. O eventualnoj povezanosti Zlatka Lagumdžije i ministra sigurnosti Fahrudina Radončića ne bih ovom prilikom govorio ništa… Samo želim vjerovati, ako bude pravde, da će se istražiti do kraja slučaj Živka Budimira. Ne bude li čovjek kriv, onda njegovi dželati moraju završiti s one strane brave.