GENERAL JOHN ALLEN Pobijedit ćemo Islamsku državu uz pomoć BiH

Vjerujem da ćemo na kraju uspjeti degradirati i poraziti ovog neprijatelja. Bit će to duga borba, ali uz pomoć partnera poput BiH pobijedit ćemo, navodi izaslanika predsjednika SAD-a.

Specijalni izaslanik američkog predsjednika Baracka Obame za međunarodne odnose John Allen doputovat će danas u Bosnu i Hercegovinu. Allena će danas primiti članovi Predsjedništva BiH. General Allen je prošle godine imenovan na mjesto specijalnog izaslanika američkog predsjednika za koaliciju protiv Islamske države.

– Kao specijalni predstavnik predsjednika SAD-a za globalnu koaliciju za borbu protiv ISIL-a često posjećujem glavne gradove država da bih razgovarao o tome što još svi mi možemo uraditi da degradiramo i porazimo ovu terorističku grupu. Dolazim u Sarajevo da bih razgovarao s liderima BiH s kojima već imamo čvrste partnerske odnose po pitanju borbe protiv terorizma. Bio sam u Prištini, gdje smo imali kvalitetne razgovore s kosovskim rukovodstvom o unapređenju saradnje u borbi protiv terorizma, a radujem se i sastanku s rukovodstvom Hrvatske u Zagrebu, kaže se u poruci Allena, prenosi Dnevni avaz.

Allen ističe da Balkan i BiH sigurno nisu jedini koji se suočavaju s izazovima nasilnog ekstremizma, uključujući ISIL.

– Ovo je globalni problem i zahtijeva globalnu saradnju i rješenja. Zbog toga su početkom tjedna u Parizu 23 koalicijska partnera potvrdila i našu viziju borbe protiv ISIL-a i plan premijera Abadija da prekine kontrolu ISIL-a nad Irakom. Često me pitaju dobivamo li bitku protiv ISIL-a. Službeno: da. Vjerujem da ćemo na kraju uspjeti degradirati i poraziti ovog neprijatelja. Bit će to duga borba, ali uz pomoć partnera poput BiH pobijedit ćemo, navodi izaslanika predsjednika SAD-a.

– Strani borci iz više od 100 zemalja pokušavaju doći do Iraka i Sirije. Procjene su da ih je 300 iz BiH. Suočavanje s pitanjem stranih boraca je ozbiljan izazov koji će još dugo biti pred nama, smatra Allen.

– Radi toga su 34 zemlje, uključujući i vašu zemlju, usvojile ili poboljšale zakone kojima se kao krivično djelo tretira odlazak na strana ratišta, a u bar 26 zemalja bilo je hapšenja s ciljem razbijanja ćelija ISIL-a, kaže on.

Navodi kako je prošle godine Interpol kreirao listu praćenja stranih boraca na kojoj je bilo 12 imena; danas je na toj listi skoro 2.000 imena.

– Turska, zemlja koja je ključna za tranzit stranih boraca, danas ima listu zabrane ulaska s 13.000 imena. Ovo su važni prvi koraci da se zaustavi kretanje stranih boraca, ali mi moramo uraditi više: moramo bolje razmjenjivati informacije, poboljšati suradnju obavještajnih službi i bolje provoditi zakone koji su već usvojeni, kaže Allen.

Također, kaže dalje, svi moramo imati planove za rješavanje pitanja stranih boraca kada se jednom pokušaju vratiti svojim domovima.

– Oni koji su prekršili zakone moraju odgovarati, ali ne smijemo izabrati masovno, višegodišnje zatvaranje tih ljudi kao jedini odgovor na ovo pitanje. Moramo detaljno razmotriti postojeće modele deradikalizacije i reintegracije, poput onih koji postoje u Singapuru i Saudijskog Arabiji, kako bismo vidjeli kakve lekcije mogu biti primijenjene u svim zemljama iz kojih dolaze strani borci. I, na kraju, moramo se boriti protiv propagande i poruka koje šalje ISIL tako što ćemo negirati njegove navodno religiozne temelje i predstaviti ga kao terorističku i zločinačku skupinu, što uistinu i jeste, ističe.

Pobjeda nad ISIL-om, kaže Allen, je globalni poduhvat i generacijski izazov.

– SAD su ponosne što u partnerstvu sa zemljama Balkana rade na otkrivanju, degradiranju pobjedi nad ovom terorističkom prijetnjom, kaže se, između ostalog, u poruci specijalnog izaslanika predsjednika SAD-a za međunarodne odnose Johna Allena.

Allen će u utorak, 9. lipnja, kako je ranije priopćeno iz State Departmenta, otputovati u Hrvatsku, gdje će razgovarati s tamošnjim dužnosnicima i sigurnosnim organima. Nakon posjeta Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, otputovat će u Rim, gdje će 10. i 11. lipnja održati sastanke s talijanskim partnerima o nizu pitanja koja se tiču koalicije.