ČOVIĆ: Ja idem u Audiju 8 s aerodroma, papa ide u nekom tamo Fordu

Poglavar Katoličke crkve papa Franjo je tijekom svoje posjete Bosni i Hercegovini i Sarajevu osim papamobila koristio i Ford Focus kojim se vozio od aerodroma do Predsjedništva BiH.

Papa Franjo u Fordu Focusu na Sarajevskom aerodromu (Foto: Feđa Krvavac / Klix.ba)

“Ja idem u Audiju 8 s aerodroma, papa ide u nekom tamo Fordu. Što reći na to sve? To je nešto što bi nama morao biti nekakav motiv ako se bavimo politikom – da možemo politiku raditi i na drugačiji način”, kazao je Dragan Čović, član Predsjedništva BiH nakon što je papa Franjo u zgradu Predsjedništva BiH stigao u Fordu Focusu. Ford Focus je u vlasništvu službenog Vatikana iu Sarajevo je dopremljen prije papinog dolaska.

Kada je imenovan za poglavara Katoličke crkve, papa Franjo je napravio velike rezove i smanjio rastrošnost u Vatikanu. Krenuo je od sebe te zatražio da mu službeni automobil bude Ford Focus iz 2008. godine koji je do 2013. već bio prešao 200.000 km. Focus je poklon papi Renza Zocca, svećenika iz Verone. Prethodnik pape Franje, Benedict XVI, obično se vozio u luksuznim automobilima poput BMW X5 ili Mercedes. 

(Foto: Feđa Krvavac / Klix.ba)

“Boli me kada vidim da se svećenici ili časne sestre voze u najnovijim modelima automobila. Ne može se to raditi. Razumijem da je automobil potreba, ali on ne mora biti najnoviji. Kada budete kupovali automobil, razmislite samo koliko gladne djece ima u svijetu” , kazao je papa Franjo u rujnu 2013. godine.

more recommended stories