Published On: Sub, velj 9th, 2013

Gavrilović prebacuje proizvodnju u BiH

Gavrilovići spašavaju prodaju na istočnom tržištu u zadnji čas. Samo nekoliko mjeseci prije ulaska Hrvatske u Europsku Uniju odlučili su, kako zbog poskupljenja ne bi izgubili tržište zemalja CEFTA-e iz koje Hrvatska mora izaći, dio svoje proizvodnje preseliti iz Petrinje u Čitluk u Bosni i Hercegovini, piše Jutarnji list.
U Čitluku, kamo sele proizvodnju obarenih kobasica i polutrajnih proizvoda, pokrenuli su suradnju s tvrtkom GIPI doo Ističu da premještaju proizvodnju onih proizvoda koji se na tom tržištu najbolje prodaju, poput pileće kobasice, primjerice.
To je ujedno i prvi proizvodni iskorak Gavrilovića izvan Hrvatske, u kojem, kako kažu, neće imati dodatna ulaganja u proizvodnju jer ona odlazi u već postojeći pogon tvrtke koja im je novi strateški partner.
– Radi se o manjem, ali novom pogonu koji zadovoljava naše potrebe kad je riječ o kapacitetima, opremljenosti i stručnosti zaposlenika, a lokacija u Čitluku dodatno olakšava distribuciju jer je tamo i centralno skladište našeg dućana – kažu u Gavriloviću, objašnjavajući da će s ulaskom Hrvatske u Europsku uniju proizvodi izvezeni iz Hrvatske u BiH poskupjeti 50 posto zbog carinskih barijera prema zemljama izvan nje, što bi ugrozilo prodaju na tom tržištu.
Izračunali su da se, ako ne presele proizvodnju, radi o sigurnom gubitku potencijalnog tržišta od 27 milijuna ljudi.
Preseljenjem dijela proizvodnje Gavrilović bi mogao smanjiti i broj zaposlenih u Petrinji kako bi zadržao učinkovitost poslovanja, izvijestila je tvrtka lokalne medije, no na upit o smanjenju broja zaposlenih kažu:
– Nemamo namjeru ukidati radna mjesta. Pred nama je ulazak u EU, čime će nam se otvoriti novo veliko tržište, no kako ćemo na njemu nastupiti i kakva će nam tamo biti pozicija, ovisi o hrvatskoj državi i uvjetima koje će nam za to osigurati.
Gavrilović je tek nedavno počeo izvoziti svoje salame u EU; svoju zimsku, primjerice, u Sloveniju izvozi od ove godine. O poslovnom uspjehu izvoza na zapad ovisi i očuvanje radnih mjesta u Petrinji.
Prihodi Gavrilovića posljednjih godina stagniraju.
Prema posljednjem dostupnom konsolidiranom financijskom izvješću Grupe Gavrilović za 2011. godinu, to obiteljsko poduzeće ostvarilo je 1,710 milijardi kuna prihoda, a godinu prije iznosili su 1,689 milijardi kuna