Subota, 25 svibnja, 2024

GALIOTI SU TO STARI: Bosna ima pravo na more do Brača?

Must Read

SARAJEVO – Republika Hrvatska je odavno izvršila pomorsku agresiju na BiH, a izgradnja Pelješkog mosta preko teritorijalnih voda koje iz Neuma u obliku koridora idu u međunarodne vode dodatni je problem i BiH zbog toga mora pustiti glas prosvjeda, rekao je u nedjelju Ševal Kovačević, zamjenik predsjednika Pomorskog društva BiH i vršitelj dužnosti predsjednika tog društva, govoreći na redovnoj sesiji “Kruga 99” u Sarajevu o temi “Bosna i Hercegovina – pomorska država?”.

– Tražimo da se odamah uputi prosvjedna nota EU i Republici Hrvatskoj za jednostrano proglašenje unutarnjih voda u akvatoriju Neum i zbog toga što se pristaje da se Hrvatskoj daju sredstva za feasibility studiju za gradnju Pelješkog mosta. Takvim pristajanjem Europa jednostrano proglašava da su to unutarnje vode RH. Vijeće ministara treba preko državnog pravobranitelja narediti prikupljanje dokaza da se pripremimo za abitražu na međunarodnom sudu, ali se bojim da je za to možda kasno jer Hrvatska 30. lipnja 2013. ulaze u EU, kazao je Kovačević.

Naglasio je kako Hrvatska nije spremna pristati ni na kakvo pomorsko razgraničenje, osim BiH, ni sa Slovenijom, a ni s Crnom Gorom.

Također je je podsjetio da sporazum Tuđman – Izetbegović nije riješio prvo pitanje međunarodnog plovnog puta BiH iz neretvanskog akvatorija, putem neretvanskog kanala, korčulanskog kanala, do otvorenog mora, kao ni razgraničenja u isključivom ekonomskom pojasu, prenijela je Fena.

Ibrahim Bušatlija, član Pomorskog društva BiH, naglasio je da otoci Veliki i Mali školj i rt Kleka i po ranijim državnim ugovorima pripaduju BiH i da tu nema diskusije, što je potvrđeno i u sadašnjim političkim krugovima Hrvatske.

– Tu je drugi problem. Tamo je povučena granica tako da se iz BiH ne može izaći na otvoreno more. Mi imamo pravo, po konvenciji UN-a, na otvoreno more. Otvoreno more se osigurava tako što međunarodni faktor, odnosno međunarodni sud odredi koridor milju i pol širine od Neuma do kraja Brača, Hrvara, Korčule i tamo je izlaz BiH na more. Taj koridor je suverenitet BiH i ako se tamo šta pravi krši se suverenitet države, a Pelješki most je to. Znači prvo treba preko međunarodnih faktora da se odredi taj koridor i onda se preko njega ništa ne bi moglo praviti jer bi to bilo nasrtanje na državu BiH, kazao je Bušatlija.

Hrvatska, kako je dodao, treba povezivati svoj teritorij, ali ne može praviti most od Komarne do Pelješca visine 35 metara pa da onda brodovi koji nose kontejnere, ratni brodovi i veliki kruzeri ne mogu ući u Neum, jer to koči i gospodarstvo BiH i njezin društveni život, naglasivši i da su mostovi te vrste u svijetu viši od 64 metra.

Kemal Karkin, bivši uposlenik Ministarstva komunikacija i prometa BiH i voditelj Stručne skupine za razgovore s Republikom Hrvatskom, rekao je da je prvobitni prijedlog Hrvatske bio da Pelješki most bude visok 35 metara i širok 150 metara plovnog puta, ali da je nakon toga, 2006. i 2007. godine, postignut dogovor da most bude visok najmanje 55 metara i širok najmanje 200 metara te da mu nije jasno odakle sada ponovo mijenjanje tih dimenzija u prvobitno stanje.

bitno.ba
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

REUTERS: Putin želi prekid rata u Ukrajini na trenutnim linijama razdvajanja?

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini uz pregovore o prekidu vatre koji bi priznali trenutnu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -