Published On: Uto, lis 2nd, 2012

BiH sačuvala 500 000 svojih državljana

Predsjednik Svjetskog saveza dijaspore BiH (SSDBiH) Zaim Pašić iz Velike Britanije
pozdravio je odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, koji je po apelaciji Kabineta bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, ukinuo neustavne i štetne odredbe Zakona o državljanstvu BiH.

Ustavni sud BiH je, podsjetimo, poništio odredbe Zakona o državljanstvu Bosne i Hercegovine prema kojim su se bosanskohercegovački građani koji žive u drugim državama, a s kojima BiH nema potpisane bilateralne ugovore, morali odreći jednoga od državljanstava. Sporne odredbe su sada stavljene izvan snage, a ta odluka će stupiti na snagu objavom u Službenom listu BiH.

“Savez se već deset godina bori da bh. državljani budu, prije svega, dostojanstveni građani svoje zemlje. Prije deset godina je bivši visoki predstavnik Paddy Ashdown poništio taj Zakon i odgodio ga na deset godina. Nakon njenog neusvajanja u Parlamentu BiH, Ustavni sud je, napokon, implementirao svoju odluku. Očekujemo da ona uskoro bude objavljena i u Službenom listu BiH, te da bude važeća. Ovo jako pozitivno djeluje na dijasporu, na naše građene. Rasterećeni su tog dugogodišnjeg problema. Ne moraju više o tome razmišljati. Ovo treba biti pouka i za druge političare kako trebaju brinuti o svojim građanima”, kaže Pašić za agenciju Anadolija (AA).

Pašić pojašnjava da je posljednjim odlukama Ustavnog suda BiH zaštićen veliki broj građana BiH u dijaspori.

“Oko 500 000 naših građana bi u budućnosti imali problem i morali bi se praktično odreći državljanstva BiH da ovaj problem sada nije riješen. Znamo koliko je dijaspora bitna za BiH u ovom trenutku i koliko može biti bitna u budućnosti. Zato je ova odluka toliko važna. Pogotovo jer se 60 000 građana BiH ranije moralo odreći svojeg državljanstva”, tvrdi Pašić.

Nadalje, Pašić dodaje da je sa suradnicima prošle godine posjetio predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i od njega tražio da pomogne dijaspori.

“Gospodin Izetbegović je imao sluha za naš ciljeve i naše želje. On je učinio ono što mi nismo znali da članovi Predsjedništva BiH uopće mogu učiniti, dakle, poslao je apelaciju na spornu odluku. Koristim priliku da kažem kako je ovo jedan dobar rad člana Predsjedništva BiH i da se na sličan način i drugi problemi dijaspore mogu riješiti”, zaključuje Pašić.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare