Published On: Uto, tra 30th, 2013

FUP upao na Farmaceutski fakultet u Sarajevu

Zbog sumnje u izvršene nezakonitosti, Federalna uprava policije (FUP) izvršila je upad na Farmaceutski fakultet Univerziteta u Sarajevu.
Ovo je za agenciju Anadolija potvrdio odvjetnik spomenutog fakulteta Damir Alagić, dodajući da je dekanica tog fakulteta prof. dr. Davorki Završnik uočila niz nepravilnosti u radu Farmaceutskog fakulteta, te je kontaktirala Kantonalno tužiteljstvo i predala potrebnu dokumentaciju.
”Nakon utvrđenog činjeničnog stanja, odnosno, između ostalog, da nisu plaćani doprinosi, da postoji neprijavljivanje poreza, kao i druga nedjela, dekanica Završnik je obavijestila Kantonalno tužiteljstvo Sarajevo koje je promptno reagiralo i, koliko je nama poznato, pripadnici FUP su već ušli i počeli izuzimati određenu dokumentaciju koja im je potrebna za dio posla koji im je naložio tužitelj. Vjerujem da će Kantonalno tužiteljstvo podići optužnicu protiv odgovornih osoba u ovom slučaju”, rekao je odvjetnik Alagić.
Iz Kantonalnog tužiteljstva Sarajevo i FUP-a danas nije potvrđena ova informacija.
Odvjetnik Alagić je dodao kako je o cijelom skandalu obaviješten i kantonalni ministar obrazovanja Damir Marjanović od kojeg, kako je dodao Alagić, Farmaceutski fakultet očekuje adekvatnu reakciju.
Kako je navedeno u dopisu koji je upućen Marjanoviću, na prvoj sjednici Upravnog odbora fakulteta 22. svibnja 2012. godine, nakon što je prof. dr. Davorka Završnik stupila na dužnost dekanice Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, u okviru razmatranja Izvještaja o financijskom poslovanju fakulteta za 2011. godinu, ”uočene su mnoge nepravilnosti i nelogičnosti u samom izvještaju”.
Uz ostalo, kako se ističe, uočene su ”sumnjive transakcije” sredstava sa fakulteta na račun jedne privatne agencije čiji je vlasnik ujedno i zaposlenik Farmaceutskog fakulteta. Riječ je o transakcijama vrijednim preko 100 tisuća konvertibilnih maraka.
Prema izvještaju koji je prezentiran na Upravnom odboru fakulteta, nisu načinjene specifikacije za plaću i specifikacije za isplaćene ugovore o djelu, nedostaju fakture po osnovu kojih je vršeno plaćanje, nedostaju izvodi iz banaka, plaće nisu ispravno obračunavane zaposlenicima, nisu obračunavani niti uplaćivani prihodi od poreza na dohodak fizičkih osoba od nesamostalne djelatnosti, a završni računi nisu predavani.
Također, kako je navedeno, iz dokumentacije dobivene od Federalnog zavoda MIO/PIO utvrđeno je da redovno nije vršena uplata doprinosa za mirovinsko-invalidsko osiguranje zaposlenika Fakulteta u razdoblju od 2002 do 2011. godine.
”Imajući u vidu naprijed navedeno, evidentno je da je dekanica fakulteta poduzela sve nužne radnje na otkrivanju i otklanjanju nepravilnosti u radu fakulteta iz razdoblja prije nego je ona došla na dužnost dekanice, te eventualnom procesuiranju odgovornih za nezakonite radnje. Konstantne kontrole od strane Kantonalne prosvjetne inspekcije i niz izdanih prekršajnih naloga, ne mogu se nikako drugačije shvatiti nego pritisak na rad dekanice fakulteta i njeno ometanje u daljem radu”, navedeno je u dopisu kojeg je odvjetnik Alagić uputio ministru Marjanoviću.