Published On: Pet, stu 1st, 2013

Fule zadovoljan sastankom: Ubrzanje EU puta, ako se riješi presuda Sejdić – Finci

BUDIMPEŠTA – Na sastanku s pet političkih lidera Federacije Bosne i Hercegovine koji je održan u Budimpešti prepoznao sam napredak i političku odlučnost za harmonizaciju stavova kada je u pitanju implementacija presude u slučaju “Sejdić-Finci”, izjavio je nakon sastanka europski komesar za proširenje Štefan Füle.

Rješenje ovog problema je neophodno, dodao je Füle ističući da je apsolutno uvjeren da će kontinuirani dijalog dovesti do iznalaženja modaliteta za implementaciju presude.

– Namjeravamo nastaviti ove razgovore, na ekspertnom nivou, već sljedećegu tjedna u Bruxellesu, a ako je potrebno i na dodatnim konzultacijama u BiH – zaključio je Füle, saopćeno je iz Ureda europskog komesara za proširenje.

Kako javlja Slobodna Europa, iz Europske unije su podržali nastavak pregovora, te, prema tvrdnjama pojedinih sudionika sastanka, obećali i ubrzanje europskog puta, ukoliko se pitanje presude Sejdić-Finci uskoro riješi.

Zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović rekao je novinarima kako na sastanku nije došlo do pomaka i da se pregovori nastavljaju, prvo na ekspertnom, a potom na političkom nivou.

Lideri pet stranaka iz Federacije BiH u Budimpeštu su otišli nakon što nisu u Sarajevu u srijedu postigli dogovor o presudi Sejdić-Finci.