Published On: Pet, stu 1st, 2013

Radončić, Čović i Lagumdžija vjeruju u dogovor

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović smatra da BiH još može napraviti iskorak i sustići zemlje iz regije koje su, kako kaže, kilometrima ispred nas.

– Mi danas ne postojimo ako se nastavimo ponašati ovako. Veselim se da smo počeli razgovarati na džentlmentski način, da svi iskazujemo zabrinutost za BiH. Toliko je izgleda volimo da još nismo spremni riješiti te nijanse između sebe. Ne vidim nijedan razlog da u narednih 10-ak dana to na ekspretnom nivou ne riješimo – kazao je Čović za TV 1 nakon  sastanka u Budimpešti.

Za predsjednika Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudina Radončića ovo je bio još jedan naporan i produktivan susret.

– Na nama je da narednih dana strpljivo radimo i dođemo do rješenja. Mislim da vrijeme nije izgubljeno, da jednostavno tražimo rješenje i toleranciju – izjavio je Radončić.

– Zadovoljan sam današnjim sastankom političkih lidera iz Federacije Bosne i Hercegovine i učinjen je očigledan progres, kazao je predsjednik Socijaldemokratske stranke BiH (SDP) Zlatko Lagumdžija.

Dodao je da je na sastanak u Budimpeštu došao s dozom pesimizma jer su posljednjih dana davane izjave koje su unaprijed okrivljivale pojedince pa i čitave stranke za neuspjeh.

– Što se tiče mene i SDP-a, mnogo nam je važnije da damo sve od sebe kako bismo došli do rješenja koje će značiti pomak naprijed, ne pristajući na rješanja koja će značiti dodatne podjele u BiH i davanje lažnih iluzija Europskoj uniji – kazao je Lagumdžija.

S tim u vezi, pojasnio je, bio je spreman i da prihvati rješenja koja bi u javnosti naišla na negodovanje, pa čak značilo i politički autogol za SDP.

– Važno je da rješenje do kojeg dođemo biti gol za BiH u smislu dalje unutarnje integracije, a potom i za dalje europske integracije. U tom svjetlu, mislim da je dobro što je  sastanak ipak pokazao da možemo ići naprijed. Također, ovaj sastanak je pokazao i liderstvo europskog komesara za proširenje Štefana Fülea i EU u nastojanjima da se riješi ovo pitanje. Prirodno, mi moramo imati i liderstvo unutar BiH i iako postoje oni koji pokušavaju zadržati status quo, mislim da ćemo doći do rješenja narednih tjedana- rekao je Lagumdžija.

Narednog tjedna će o ovoj temi biti održan sastanak na ekspertnom nivou u Bruxellesu, a uslijedit će i niz sastanaka lidera sa šefom Delegacije EU u BiH Peterom Sorensenom.

Fena