FUELE NA SASTANKU S KOMŠIĆEM I IZETBEGOVIĆEM: A gdje je hrvatski član predsjedništva?

Komesar za proširenje i europsku politiku susjedstva Štefan Fuele sastao se jutros u Sarajevu sa članovima Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i Željkom Komšićem. Dva bošnjačka člana predsjedništva legitimni Komšić, i nelegitimni Bakir I. bili su iznenađeni kada ih je Fuele u šali upitao, ok ali gdje je član predsjedništva koji predstavlja Hrvate. Fuele se naime naučio šaliti u Mostaru, jučer , kada ga je  Nermin Nikšić, nelegalni premijer, doduše svrgnuti učio hercegovačkom humoru. Iako se Komšić u početku zacrvenio, hostesa iz  ureda predsjedništva stvar je brzo rješila puderom. Ovo nije reklama za puder. Samo napominjemo…
 
 
Komšić je išao nešto govoriti, a Fuele ga je prekinuo rječima : Dobro Željko, šta si danas po nacionalnosti?  Na što je Bakir prsnuo od smijeha i isprskao se po kravati. Zbog tog je sastanak prekinut na par minuta jer je morao raditi fen.
Visoki dužnosnik EU sa članovima Predsjedništva razgovara o implementaciji presude Europskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić i Finci”.
U pratnji Štefena Fuelea su šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik Peter Sorensen, zamjenik šefa Delegacije EU Renzo Daviddi i generalni direktor Generalne direkcije za proširenje Stefano Sannino.
Jutrošnjem sastanku u zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu ne nazoči predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović koji je u New Yorku, gdje je jučer sudjelovao u debati u Generalnoj skupštini UN-a o radu međunarodnih sudova.
Nakon susreta u Predsjedništvu BiH Fuele će se sastati s liderima političkih stranaka te predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom. Susret je najavljen u 12.15 sati u zgradi institucija BiH.
Nakon otkazivanja sastanka koji je trebao biti održan u Mostaru, a na kojem je Fuele trebao razgovarati sa “sedmorkom” o implementaciji sporne presude, on je doputovao u Sarajevo gdje će osim sa članovima Predsjedništva BiH i predsjedavajućim Vijeća ministara Bevandom, pojedinačno razgovarati s bosanskohercegovačkim političkim liderima.
Sastanci s rukovodstvima političkih stranaka bit će održani u zgradi Delegacije Europske unije u Sarajevu.