Published On: Uto, tra 9th, 2013

Fuele otkazao posjet Mostaru: Nema u BiH želje za EU

BRUXELLES – Povjerenik za proširenje Štefan Fuele otkazao je posjet Mostaru, gdje je 11. travnja trebao sudjelovati na sastanku s čelnicima BiH zbog nedostatka napretka u toj zemlji u provedbi presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci, priopćeno je u ponedjeljak u Bruxellesu.
“Nedostatak volje za kompromisom i za provedbu presude Sejdić-Finci pokazuje da deklarirana potpora za europsku agendu nije podržana konkretnim djelima i akcijom. U tom kontekstu, povjerenik Fuele je odlučio otkazati treći sastanak u okviru političkog dijaloga na visokoj razini koji se trebao održati 11. travnja u Mostaru”, priopćeno je iz Fueleova ureda.
S Fuelom je u Mostar trebao putovati i glavni tajnik Vijeća Europe Thorbjorn Jagland, koji je također otkazao posjet Bosni i Hercegovini.
Prije tri tjedna činilo se da se političke stranke približavaju rješenju za pitanje provedbe presude Sejdić-Finci kojima bi se ukinula diskriminacija nacionalnih manjina, čiji pripadnici po sadašnjim propisima u BiH ne mogu biti birana za članove predsjedništva ni u Dom naroda Bosne i Hercegovine.
Čelnici šest od sedam najvećih političkih stranaka u Bosni i Hercegovini složili su se 22. ožujka na sastanku u Bruxellesu oko načela izbora za članove predsjedništva zemlje. Samo je SDA, koja ne sudjeluje u vladajućoj koaliciji bila protiv načelnog dogovora.
Tada su predstavnici šest stranaka izrazili su optimizam da bi se na sastanku u okviru političkog dijaloga s BiH 11. travnja u Mostaru mogao postići konačan dogovor.
Prema tom načelnom dogovoru, za izbor članova predsjedništva BiH, Federacija bi imala 10 izbornih jedinica, koliko ima i kantona, dok bi Republika Srpska bila jedna izborna jedinica. U Federaciji bi se uveo elektorski sustav, koji treba pomiriti građanski i nacionalni pristup i tako osigurati da pripadnici jednog naroda ne biraju predstavnike drugog naroda.
“Povjerenik Fuele i glavni tajnik Jagland žali što uskostranački i etnički interesi i dalje imaju prednost pred istinskim angažmanom za okončanje ustavne diskriminacije mnogih građana Bosne i Hercegovine i za usklađivanje zakona s Europskom konvencijom o ljudskim pravima”, kaže se u priopćenju iz Fuelova ureda.
Fuele osuđuje pojedine stranačke čelnike, ne navodeći na koga misli, da podrivaju europsku perspektivu zemlje.
“Žalosni nedostatak privrženosti nekih stranačkih čelnika europskoj agendi jasno podriva integracijski proces Bosne i Hercegovine. Vrijeme istječe za promjene Ustava i izbornog zakona koji se trebaju uskladiti s Europskom konvencijom o ljudskim pravima za izbore 2014. godine. To je suprotno interesima zemlje”, navodi se u Fuelovom priopćenju.
dnevno.ba