Petak, 19 travnja, 2024

FOTO: Fondacija ‘Fatma’ proslavila 20. rođendan

Must Read

Asocijacija ‘Fatma‘ BiH je počela s radom 1993. godine, a njen generalni pokrovitelj je bio prvi predsjednik Bosne i Hercegovine rahmetli Alija Izetbegović. Sve do danas, ova Asocijacija vodi brigu o djeci i nepotpune porodice, prvenstveno djeci šehida, poginulih boraca u odgoju i obrazovanju uključujući edukaciju žene, majke, javlja Fena.

Svečano obilježavanje 20.godišnjice rada i postojanja Asocijacije ‘Fatma’ BiH održano je danas u Sarajevu, a prisutnima su se obratili zamjenik predsjednika SDA i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjednica Asocijacije Kenela Zuko, počasna predsjednica Asocijacije Fatima Hukić

Izetbegović je izrazio zadovoljstvo zbog obilježavanja godišnjice Asocijacije i kazao da su vrijedne i tihe članice Asocijacije u protekle dvije decenije svojim humanim radom opravdale ime ‘Fatma’, dajući značajan doprinos oporavku zemlje i naroda, te da je stoga s punim pravom zovu biserom SDA, da su jedno i neodvojivo i bit će tako u buduće.

“Bosna i Hercegovine u globalnom poretku ne može biti izolirani otok. Ona je kao i sve zemlje izložena različitim formama socijalnih devijacija. Zato je djelovanje Asocijacije ‘Fatma’ i dalje od krucijalne važnosti, a upravo njen program treba sistematski podržati”, kazao je Izetbegović i svima čestitao 20. godišnjicu.

Hukić je rezimirajući rad Asocijacije kazala da je ‘Fatma’ asocijacija misionara plemenitosti, a njihova zajednička misija je bila da ‘ako su šehidi pali borci, u temeljima naše države, njihova djeca trebaju i moraju biti najjači stubovi BiH utirući pravi put za buduće generacije BiH, Evrope, svijeta’.

“Asocijacija ‘Fatma’ ne bi bila gromada od institucije, prepoznatljiva po svojoj misiji da nije bilo saradnica, veoma obrazovanih žena BiH, koje se nisu organizirale da traže svoja prava, da traže pozicije u društvu nego su se organizirale da daju doprinos odbrani i izgradnji naše zemlje”, kazala je Hukić.

Asocijacija ‘Fatma’ prvenstveno je brinula o djeci šehida, poginulih boraca, djeci povratnika sa jasnom vizijom neodvojivosti odgoja od obrazovanja, kako bi djeca stasala u stručnjake visokih moralnih kvaliteta.

Kako je istakla predsjednica Asocijacije Kenela Zuko, strateški zadatak je da zajedno s majkom traži najbolji način pomoći djetetu na putu do čovjeka, što nije nimalo lagan zadatak, jer zavisi od ljudskih, materijalnih, tehničkih potencijala, ali i od organa SDA.

“Asocijacija je sve ove godine održavala edukaciona predavanja iz različitih oblasti, vodila brigu o odgoju i obrazovanju djece kroz instrukcije i traženje izvora za stipendiranje, izgradila jake mostove prijateljstva između saradnica Asocijacije na nivou cijele BiH”, kazala je Zuko.

Zuko je posebno ponosna na činjenicu da Asocijacija, iako dio političke partije SDA, nikada ni u jednoj aktivnosti nije tražila glas, ‘tražila je i traži čovjeka, vrijednost u sebi, porodici i društvu. A to je ono što ni jedna druga politika nema i ne poznaje’.

 

Radiosarajevo.ba

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Vidovićeva optužena za skrivanje Debevecova telefona

SARAJEVO - Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv sarajevske odvjetnice Vasvije Vidović (70) zbog počinjenja kaznenog djela sprječavanja dokazivanja...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -