Published On: Fri, Dec 20th, 2013

” Uvođenje viza opasnost po Balkan”

Predsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je da bi mogućnost suspenzije vizne liberalizacije mogla predstavljati “veliku opasnost” za zemlje zapadnog Balkana kada ta odluka EU stupi na snagu 9. siječnja, imajući u vidu da je bezvizni režim jedno od trenutno najvećih dostignuća koje imaju na europskom putu.

Dačić je rekao da se Srbija realno suočava s paradoksom da je uložila maksimum napora da formalno dobije pregovore o članstvu rešavajući najteža moguća pitanja – dijalog s Prištinom i unutrašnjo-političke reforme, a da joj, s druge strane, prijeti opasnost od suspenzije vizne liberalizacije zbog velikog broja ljudi iz Srbije koji traže azil u zemljama EU.

 

 

Romi i Albanci najviše traže azil: Ivica Dačić

 

“Ne možemo primjenjujemo represivne mjere, ali svi moramo biti svjesni realne opasnosti koja postoji. Poduzet sve što možemo, a naročito je važno da i zemlje EU poduzimaju mjere kada je riječ o skraćivanju rokova za rješavanje pitanja azila”, rekao je Dačić u Budvi , gdje sudjeluje na forumu “EU – zapadni Balkan”.

 

 

On je istakao da značajan broj azilanata dolazi iz zemalja zapadnog Balkana, au Njemačkoj je posebno veliki broj iz Srbije.

 

Dačić smatra da osobe iz Srbije azil traže iz ekonomskih razloga, au najvećem broju slučajeva u pitanju su Romi i Albanci.

 

“U nastavku zasjedanja razgovaraće se o viznoj liberalizaciji. Postoji otežavajuća okolnost da je EU usvojila mogućnost suspenzije vizne liberalizacije u slučaju kada iz pojedine zemlje dođe do drastičnog povećanja ili ilegalnih emigranata ili takozvanih azilanata”, rekao je Dačić.

 

Dačić, koji je i ministar unutarnjih poslova Srbije, rekao je da će u prvoj polovici veljače ekspertske misije Europske komisije doći u Srbiju i analizirati stanje u području pravosuđa i unutarnjih poslova.

 

On je rekao da je na današnjem forumu u Budvi informirao sudionike o tijeku pregovora Srbije s EU, navodeći da je Srbija krenula u screening procese za poglavlja 23 i 24.

 

Dačić je rekao da je europski povjerenik za unutarnje poslove Cecilia Malmstrom informirala sudionike foruma o stavu Europske komisije o stanju u ovoj oblasti za zemlje zapadnog Balkana i tijek proširenja EU.

 

On je rekao da će u nastavku zasjedanja foruma biti riječi o viznoj liberalizaciji, ilegalnim migracijama, suradnji policije u borbi protiv narkotika i ostalih oblika kriminala.

 

“Ovo je za nas važna sjednica, jer želimo da iznesemo zvaničnu kandidaturu da sljedeći ovakav skup bude održan u Srbiji”, rekao je Dačić.