Published On: Fri, Dec 20th, 2013

Rusi tražili vojnu bazu u Crnoj Gori, iz Podgorice stiglo “njet”

Rusija je tražila od Crne Gore dozvolu da u Baru instalira svoju vojnu bazu, koja bi bila logistička podrška za njezinu pomorsku flotu u Sredozemlju, ali je Podgorica odbila taj zahtjev, objavile su današnje Vijesti. 

Pozivajući se na izvore u crnogorskoj vladi, list navodi da je poslan negativan odgovor na zahtjev Moskve, koja je tražila da u Baru instalira vojnu bazu, zato što je neizvjesno da li će moći da zadrži svoju pomorsku bazu u luci Tartus u Siriji.

Ta sirijska luka je za Rusiju od strateškog interesa, jer joj omogućuje da bude prisutna u Sredozemlju.S obzirom na ratni konflikt u toj zemlji i mogućnost da jedan od uvjeta za njegovo rješavanje biti odlazak Rusa iz Tartus, alternativa je Bar pošto su sve ostale zemlje u regiji ili u NATO ili pod utjecajem Zapada.

Izvori Vijesti tvrde da je u crnogorskoj vlasti duže razmatran odgovor Rusima i da je jedan od najžešćih protivnika sporazuma s Moskvom bila ministrica obrane Milica Pejanović-Đurišić.

Kako se navodi, dio crnogorskog obrazloženja za odbijanje ruskog zahtjeva sadrži pozivanje na medjunarodno pravo.

List je naveo da bi eventualno pristajanje Podgorice da se ruska vojska stacionira u Baru značilo kraj priče o integraciji Crne Gore u NATO.

Dodaje se da je o zahtjevu Moskve bila obavještena i veleposlanstvo SAD-a u Podgorici.