Published On: Čet, sij 30th, 2014

FIN PLAC, MALO MINIRAN: Kupcima u BIH podvaljuju placeve pune nagaznih mina

BANJALUKA, BIHAĆ – Kako bi prodali svoje zemljište, pojedini građani sa placeva uklanjaju upozorenje o minskim poljima, što može imati vrlo opasne, pa i smrtonosne posljedice.

To su nam potvrdili nadležni, koji upozoravaju da ni eventualna zarada ne može biti opravdanje za ovakvu neodgovornost.

“Zemlja gdje su bile naše oznake, koje su potom uklonjene, nedugo poslije se prodaje. Desi se čak da postavimo znakove, vratimo se za dva sata i ne zateknemo ih”, rekao je Aladin Bajraktarević, šef bihaćkog BH MAC-a.

Prema njegovim riječima, čak i građani mogu pozovu akreditirane deminerske organizacije radi razminiranja, ali moraju za to dobiju projekt BH MAC-a, te platiti deminiranje.

“Oni mogu platiti da im se deminira zemljište. Međutim, dosad nismo imali nijedno fizičko lice spremno platiti za taj postupak. Komercijalne cijene razminiranja ne znam, ali taj proces košta od jedne do tri marke po četvornom metru”, ističe Bajraktarević, koji dodaje da je na području USK još oko 120 milijuna četvornih metara sumnjive površine.

Opasnosti nisu svjesni ni oni koji skidaju postavljene table s miniranih površina i prodaju ih.

Riječ je o limenim znakovima, teškim između 700 i 800 grama, a činjenica da kilogram lima košta oko 0,35 KM dovoljno pokazuje kako su pojedinci spremni zbog malo novca riskiraju živote.

Da i te kako ima neodgovornih građana, potvrdio nam je nedavno i Milimir Doder, direktor Republičke uprave Civilne zaštite RS, koji je kazao da građani pronalaze i režu mine, te ih prodaju.

“Sva minska polja u RS su obilježena. Međutim, imamo vrlo neodgovoran odnos građana, posebno nekih kategorija, koji vide obilježeno minsko polje, ali ipak ulaze u njega. Drugi sami traže mine, također da bi ih rezali i prodavali na otpad”, upozorio je Doder.

Poput USK, i brojna druga područja još su “zagađena” ubojitim sredstvima. Na području Srebrenice građani su u prošloj godini, najčešće tijekom obavljanja poljoprivrednih poslova, pronašli 50 neeksplodiranih ubojitih sredstava zaostalih iz posljednjeg, ali i Drugog svjetskog rata.

Prema podacima Općinskog štaba Civilne zaštite Srebrenica, na području te lokalne zajednice još oko 2,7 milijuna metara četvornih površine nije očišćeno od mina zaostalih iz posljednjeg rata, a registrirano je i propisno obilježeno 78 miniranih lokaliteta.

Hasudin Mustafić, samostalni stručni suradnik za poslove civilne zaštite u ovoj općini, kaže da su komercijalne deminerske tvrtke, zahvaljujući donaciji Veleposlanstva SAD u BiH, te Oružane snage BiH, prošle godine deminirale ukupno 154.177 četvornih metara na osam lokaliteta.

“Pripadnici Deminerskog momčadi Republičke uprave Civilne zaštite bezbjedno su uklonili i uništili 21 neeksplodirano ubojito sredstvo, a podnijeli smo im zahtjev da ponovo dođu na ovo područje i da uklone preostala pronađena eksplozivna sredstva i očekujemo da će to biti učinjeno početkom proljeća”, rekao je Mustafić .

Od mina, koje siju strah i nepune dvije decenije od završetka rata, trenutno je, procjenjuje se, ugroženo oko 540.000 građana, a kompletno deminiranje, ako bude nastavljeno ovim tempom, trebalo bi biti završeno tek 2024. godine.

– See more at: http://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&hl=hr&ie=UTF8&prev=_t&rurl=translate.google.com&sl=sr&tl=hr&u=http://www.nezavisne.com/novosti/drustvo/Kupcima-podvaljuju-minirane-placeve-228700.html&usg=ALkJrhiivP1E99OPFl0W7M5qlKOVaDWMnw#sthash.CVJ2YoPb.dpuf


uskrs ephzhb