Published On: Wed, Jun 26th, 2013

File: Odluka donesena jednoglasno

Bruxelles – Europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele izjavio je da su šefovi diplomacija članica EU jednoglasno donijeli odluku o pokretanju pregovora sa Srbijom najkasnije do siječnja 2014. godine, ali da pregovori mogu početi i ranije.
File je po završetku zasjedanja šefova diplomatija EU rekao da ovu odluku treba da konačno usvoje šefovi država i vlada EU u petak, 28. lipnja, i ​​naglasio da nema nikakvih novih uvjeta za Srbiju. On je objasnio da je jednoglasno zaključeno da se s pregovorima kreće i da će Europska komisija sve učiniti da mandat, odnosno “okvir za pregovore za Srbijom”, pripremi već u listopadu i da se pokrene “dubinsko snimanje” reformi u Srbiji koje se tiču vladavine prava i temeljnih sloboda. Ministri vanjskih poslova EU dogovorili su danas u Luksembrug da pristupni pregovori s Srbijom počnu najkasnije u siječnju.Preporuka za otvaranje pregovora i vremenski rok bit će potvrđeni na summitu šefovi država i vlada zemalja članica EU na summitu u petak. 

File pozdravio preporuku za početak pregovora

Povjerenik za proširenje EU Štefan File pozdravio je na svom tviter računu preporuku Vijeća ministara EU za otpočinjanje pregovora sa Srbijom i otvaranja pregovora s Kosovom o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

“Pozdravljam preporuku Vijeća ministara za početak pregovora što je dokaz vjerodostojnosti poslije neviđenih koraka na normalizaciji”, napisao je File.

Ministri EU danas su raspravljali u Luksemburgu o izvješću visoke predstavnice EU Catherine Ashton o napretku Srbije i Kosova u provedbi Briselskog sporazuma.

Ministri su pozdravili napredak, ali nije bilo suglasnosti oko datuma, tako da će konačnu odluku donijeti šefovi država i vlada članica.

Zato ministri ne izlaze sa zaključcima, već preporukom koja, kako se smatra, ima manju političku težinu.

Asselborn: Početak pregovora ove godine 

Šef luksemburške diplomatije Jean Asselborn je, također, ocijenio da bi trebalo donijeti odluku o datumu za početak pristupnih pregovora sa Srbijom i pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom.

Asselborn je uvjeren da će se na kraju datuma stajati brojka “13”.

I Asselborn smatra da je bitno da se sada ispoštuju napori Beograda i Prištine i da je dobar trenutak, u interesu građana Kosova i Srbije da se donese odluka o datumu.

Bundestag ima povjerenja u Vučića

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić ostavio je odličan dojam na mnoge poslanike u Bundestagu kao realan i pouzdan političar koji ne obećava ništa što ne može ispuniti. U prošlosti je bilo upravo suprotno.

To, međutim, nije dovoljno da parlament donese odluku da se Srbiji odobri datum, jer na tu odluku utječu i okolnosti koje čak nisu povezane sa Srbijom ni onim što je učinila.

Ovako Mihael Martens, dopisnik njemačkog lista “Frankfurter Allgemeine Zeitung”, za “Blic” objašnjava fenomen da neki srpski političar zadobije povjerenje u Berlinu, ali podvlači i neizvjesnost odluke Bundestaga unatoč izuzetno pozitivnom dojmu koji je na njih ostavio Vučić.

Martens, koji je već 12 godina dopisnik iz Srbije, objavio je u “Frankfurter Allgemeine cajtungu” tekst u kojem analizira aktualni politički trenutak i posebno pohvalno piše o dojmu koji je Vučić ostavio čak i na najtvrđe poslanike, ali navodi da se odluka ne donosi na temelju samo jednog političara.

Bilt: Nećete čuti datum, već okvirni rok

Ministar vanjskih poslova Švedske Carl Bildt poručio je da se nada da će Srbija dobiti “zeleno svjetlo”, ali naveo i da se danas “neće čuti datum, već okvirni rok”.

– Nadam se da ćemo biti u stanju da damo “zeleno svjetlo” Srbiji i Kosovu. Mislim da je važno da se to uradi kako bi se dvije strane ohrabrile da nastave s primjenom sporazuma – rekao je Bildt uoči početka sastanka u Luksemburgu na kome će šefovi diplomacija 27 zemalja EU službeno razgovarati o Srbiji i dodjeljivanju datuma za početak pregovora o pridruživanju.

– Mislim da nećete čuti datum, već okvirno vrijeme o tome šta će se dešavati i to će naravno biti ove godine – rekao je Bildt novinarima.

On je ponovio da je od ključnog značaja primjena briselskog sporazuma, kao i da je svjestan da će za to biti potrebno vrijeme i da postoje mučni detalji koji treba da budu riješeni.

– Sve dok postoji snažna politička volja i odlučnost Beograda i Prištine to će se dogoditi – rekao je šef švedske diplomacije.