Published On: Wed, Jun 26th, 2013

EU zabrinuta zbog džihadista bijelih đavola

Bruxelles – Širenje vehabizma i selefizma u BiH je izvor velike zabrinutosti za europske sigurnosne agencije. Prema mišljenju analitičara ovaj pokret je “othranio novu generaciju domaćih džihadista tzv ‘bijelih đavola’, čiji ih izgled čini korisnom za neopaženo infiltriranje u Europu”.

Navodi se ovo u studiji “Selefizam-vehabizam, financijska podrška obrazovnim, socijalnim i vjerskim institucijama”, koju je izradila Generalna direkcija za vanjsku politiku Europske unije

– Mala, ali radikalna vehabijska zajednica izaziva zabrinutost da bi islamski teroristi mogli smatrati BiH islamskim predvorjem Europe i koristiti je kao bazu za svoju logistiku i regrutiranje – piše u studiji.

U uvodnom  dijelu o BiH obrađeni su korijeni vehabizma u BiH, preko načina financiranja, pa do implikacija na sigurnost Europe danas.

U uvodu se navodi se nekoliko terorističkih napada dogodilo posljednjih godina u BiH, kao što su napad na Veleposlanstvo SAD u Sarajevu 28. listopada 2011 uhićenje vehabija 2008. i 2009. godine zbog planiranja terorističkih napada na kršćane i snage EU u BiH, te teroristički napad na policijsku stanicu u Bugojnu u srpnju 2010. godine.

– Iako se pretpostavlja da vehabijski pokret ima 3.000 od 1,4 milijuna muslimana u BiH, njihovo prisustvo je radikalizirala mnoge ljude i postalo izvor rastuće zabrinutosti EU, piše u studiji.

Navodi se da su korijeni vehabija u BiH rezultat rata između 1992. i 1995. godine, kada je u BiH došlo oko 3.000 islamskih stranih dobrovoljaca, mnogo oružja i novca. To je uvelo selefizam u BiH, posebno saudijsku verziju selefizma-vehabizma.

Europska direkcija navodi da je u BiH bio i Naser Ahmed Nasir Abdulah al-Bahri, poznatiji kao Abu-Jandal, osobni tjelohranitelj Osame bin Ladena.

– Iran i Pakistan snabdijevali su bosanske vlasti oružjem, a Saudijska Arabija dala je više od 373 milijuna dolara za “bosanski džihad” i igrala je glavnu ulogu u vehabijskom pokretu kroz financiranje socijalnih i vjerskih institucija – istaknuto je i dodano da su poslije rata džihadisti iz BiH postali strani dobrovoljci, islamski humanitarni radnici i bošnjački intelektualci.

Navedeno je da se nekoliko stotina stranih ratnika oženilo Bošnjakinjama i ostalo u zemlji dobivši bh..državljanstvo.

– Ostali ratnici žive ilegalno u udaljenim selima diljem zemlje, piše u studiji.

Dodano je da je Saudijska Arabija kroz islamske humanitarne organizacije ne samo gradila i obnavljala džamije, nego širila islamsku propagandu i jačala vehabizam.

Humanitarne organizacije davale su novac Bošnjacima da idu vani na islamske studije i po povratku ti ljudi postali su utjecajan izvor širenja radikalnih islamskih ideja u BiH.

Tako je pored Islamske zajednice stvoren paralelni islamski obrazovni sustav i uspostavljene su islamske obrazovne akademije u Bihaću i Zenici, u kojima se uči konzervativni oblik islama.

Dalje se navodi da je prvu vehabijsku zajednicu u BiH osnovao Jusuf Barčić u selu Bočinja, a da je financirao Muhamed Porča, imam u džamiji u Beču.

U studiji se ističe da saudijske organizacije još uvijek djeluju BiH, a da je u Beču glavna podrška radikalnim islamistima u zemlji.

– Vehabije nisu moćne danas u BiH i ovaj pokret prakticira manjina, ali je uspio uspostaviti čvrste korijene. Trenutni vođa vehabijske zajednice Nusret Imamović otvoreno podržava “Al-Kaidu” i globalni džihad, piše u studiji EU.

Pet zemalja

Studija EU sastoji se od pet poglavlja koji obuhvaćaju: Egipat, Tunis, Bosnu, Pakistan i Indoneziju.

U zaključcima studije piše da je ovih pet zemalja izabrano jer pokazuju kako se radikalni islamisti priklanjaju različitim sredinama: europskoj BiH u postjugoslovenskom ratnom razdoblju, pakistanskom sigurnosnom aparatu, indonežanskoj ekonomskoj moći i revolucionarnim pokretima u Tunisu i Egiptu.

Glas Srpske