Published On: Wed, Jun 26th, 2013

Sve jača teroristička mreža na Balkanu VIDEO

Bruxelles – Centri usmjereni na regrutiranje terorista na Balkanu još se uspostavljaju, a naročito u Bosni i Hercegovini, Kosovu, Sandžaku i Hrvatskoj. Njihove aktivnosti se financiraju uglavnom od novca dobivenog ilegalnom trgovinom drogom.

Navodi se to u analizi rađenoj za potrebe sigurnosnih službi u Bruxellesu od 6. lipnja ove godine koja nosi naziv “Moderni terorizam na Balkanu: Prava prijetnja sigurnosti u Europi”, a koja je u posjedu “Glasa Srpske”.

Navodi se da regionalna teroristička mreža još jača na Balkanu i da širi utjecaj na teritoriji Sandžaka, BiH, Kosova, Makedonije i Albanije.

– Ona postaje više radikalna formirajući paravojne strukture koje surađuju s “Al-Kaidom” i drugim terorističkim organizacijama. Analize izraelskih obavještajnih službi pokazuju da islamske humanitarne organizacije stalno šalju novac muslimanima bošnjačkog i albanskog porijekla formirati financijsku bazu za buduće terorističke aktivnosti – piše u analizi.

– Što se tiče terorističkih prijetnji, one se ne odnose samo na muslimanske fundamentaliste. Moramo uzeti u obzir i utjecaj iranskih obavještajaca na centre lokalnih vlasti. Kolika je islamski fundamentalizam prijetnja sigurnosti, govori primjer napada Mevlida Jašarevića na američku ambasadu u Sarajevu u listopadu 2011. godine – navodi se dalje.

U analizi se objašnjava da su još sredinom 2003. vođe radikalnih islamista usvojile plan “Balkans 2020” kojeg je pripremio Ajman al-Zavahiri i prema kojem je Balkan jedan od centara islamskog terorizma u Europi, što prema strategiji “Al-Kaide” treba biti realizirano do kraja 2020. godine.

Ističe se da, iako su aktivnosti mudžahedina na teritoriju BiH, bez ikakve sumnje, zamrle poslije 1995.zbog pojačavanja protuterorističkih aktivnosti SAD, taj fenomen ne bi trebao biti ignoriran, budući da je teroristička mreža vezana za muslimanski fundamentalizam počela dobivati ​​na važnosti na Balkanu u 21.vijeku.

– Jačanje njihovih aktivnosti u zapadnoj Europi uključuje druženje članova “Bijele Al-Kaide” i pripreme za terorističke napade. Krajem kolovoza 2003. dobrovoljci slovenskog porijekla uglavnom s Kosova i iz BiH spojili su se u jednu grupu, koju su zvali “bijeli đavoli”. Obučavani su za samoubilačke napade na području Europe iu Izraelu – piše u analizi, do koje je “Glas Srpske” došao u Bruxellesu.

Navodi se da je već do kraja 2004. godine oko 200 terorista, starosti između 20 i 25 godina, bilo spremno za izvršenje napada.

– Oni su obučavani u islamskim zemljama i tu obuku je platila jedinica “Al-Kaide” odgovorna za područje Balkana i Europe. Zatim su poslati na Kosovo iu Makedoniju, a 2005. godine teroristi samoubice su nastavili obuku u sjevernom dijelu Albanije i na Kosovu – piše u analizi koja se bavi pitanjem prijetnji terorizma na Balkanu.

Navodi se i to da su vježbe vodili britanski instruktori, specijalisti za eksploziv, koje je plaćala albanska mafija, a pri kraju obuke budući teroristi samoubice su se vraćali u svoje gradove, gdje su postajali neka vrsta “uspavanih terorista” “Al-Kaide”.

Veze

Pozivajući se na izvještaj američkih obavještajaca, u analizi stoji da je u 2004. godini na teritoriju Albanije, Bugarske, Makedonije, Kosova i BiH bilo oko 6.000 ljudi koji su imali izravne ili neizravne odnose s “Al-Kaidom”.

Britanske antiterorističke jedinice u Sarajevu su otkrile veze između terorista koji su postavili bombe u Londonu 5. srpnja 2005. godine i članova bosanskih stanica.

U analizi se ističe da je kao rezultat tih saznanja uništena teroristička grupa “Maksimus” na području kantona Sarajevo. Ova grupa je bila stanica “Al-Kaide” za sjevernu Europu, a njen lider Mirsad Bektašević, devetnaestogodišnji građanin Švedske, bio je putem interneta u kontaktu sa Abu Musab al-Zarkavija, vođom “Al-Kaide” u Iraku.

U analizi se objašnjava istorijat nastajanja islamskog terorizma na teritoriju Balkana.

– Moderni islamski terorizam na Balkanu uzrokovan je povećanjem utjecaja muslimanskih fundamentalista, naročito u BiH. Počeci islamskog terorizma su povezani s radikalnim trendovima u ovoj religiji koji su počeli da se šire kada su mudžahedini stigli u BiH da bi sudjelovali u građanskom ratu. Bili su to religiozni fanatici, a mnogi od njih bili su članovi terorističkih organizacija kao što je “Al-Kaida”, “Hezbolah”, “Hamas” i “Al-Gama al-Islamija” – piše u analizi.

Navodi se da je značajan broj “svetih ratnika” ostao na teritoriju BiH poslije građanskog rata i doprinio razvoju terorističke mreže.

Jedno poglavlje analize nazvano je “Madžahedini na teritoriju Balkana 1992-1995” iu njemu se ističe da je najvažnija mreža za transfer mudžahedina iz Afganistana u BiH djelovala na liniji Beč – Zagreb, a potom putem Islamskog kulturnog centra u Milanu.

– Muslimanske jedinice koje su se borile na teritoriju BiH bile su koordinirane od strane ureda Ajmana al-Zavahirija, koja je uspostavljena 1991. godine u Sofiji. Zahvaljujući toj uredu Ajman al-Zavahiri je bio u stanju da nadgleda terorističke operacije na Balkanu. Godine 1996. počela je da djeluje nova udarna jedinica terorista samoubica, koju čine mladi Bosanci. Ova grupa je uspostavljena jer su vođe i zapovjednici “Al-Kaide” odlučili zaposliti nove teroriste među Slavenima i formiraju “Bijelu Al-Kaidu” koju je teže identificirati zbog evropejskogo izgleda njihovih članova – piše u analizi.

Osama bin Laden

Više dokaza izašlo je na vidjelo koji potvrđuju da je Osama bin Laden boravio u BiH i da se sreo s vlastima na najvišoj razini.

U analizi piše da je Bin Ladenu 1993. godine izdan bh.. putovnicu u Veleposlanstvu BiH u Beču, gdje se pojavio u društvu Adunidža Mehrez, koji je sudjelovao u napadima na američke ambasade u istočnoj Africi (Kenija i Tanzanija) pet godina kasnije.

Prema navodima Rohana Guanaratne, vođa “Al-Kaide” Osama je bio u BiH od kraja 1992. do početka 1993. kada je organizirana obuka za mudžahedine u blizini Tuzle.

Kao svjedok navodi se Ranata Flato, novinar magazina “Špigl”, koja se srela s Bin Ladenom 1994. ispred ureda Alije Izetbegovića.

Novinarka je primijetila kako Bin Laden perfektno priča na engleskom jeziku i da joj je tijekom razgovora priznao da je došao u BiH dovesti islamske dobrovoljce.


A small group of Bosnian fighters pledge to… by webavaz