Published On: Čet, sij 30th, 2014

Federacija i RS se ne mogu dogovoriti tko će nositi zastavu BiH u Sočiju

Izvršni odbor Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine na jučerašnjem zasjedanju nije donio odluku o tome tko će nositi zastavu Bosne i Hercegovine na svečanom otvaranju Zimskih olimpijskih igara 7. veljače ove godine u ruskom Sočiju, saznaje agencija Anadolija.

Do nesuglasica na sjednici došlo je kada su pojedini članovi IK iz bh.. entiteta Republika Srpska insistirali da skijašica Žana Novaković sa Pala nosi zastavu BiH na svečanom defileu otvaranja Olimpijade.

Tvrdili su da ima najbolji rezultat i da je zaslužila da nosi državnu zastavu BiH. Suprotstavili su im se čelnici OK BiH iz bh.. entiteta Federacija BiH, istakavši kako skijaš Igor Lajkert iz Zenice ima bolji rezultat od Novakovićeve, te da njemu treba ukazati čast nositelja zastave u Sočiju. Kako se nisu uspjeli usuglasiti na sjednici IK-a, funkcioneri krovne kuće bh.. sporta zakazali su za sutra izvanredni sastanak na kojem će biti donesena odluka o nositelju zastave BiH u Sočiju.

“Odluku o nositelju zastave BiH na otvaranju Igara donijet ćemo na sutrašnjem sastanku koji je zakazan za 10 sati, a kojem će prisustvovati treneri svih pet sportaša BiH u Sočiju. Želimo struka ponudi mišljenje o tome tko je rezultatski najuspješniji i da na temelju toga donesemo ispravnu odluku “, rekao je za Anadoliju Said Fazlagić, vođa bh.. delegacije na IO u Sočiju.

Lajkert je za OI u Sočiju izborio normu u tri discipline, a Novakovićeva u dvije. On će nastupiti u svih pet disciplina alpskog skijanja, a sportašica koja je prošle godine od Vlade Srbije dobila državljanstvo i ove zemlje, BiH će predstavljati samo u tehničkim.

Na FIS ljestvici Lajkert je na 459. mjestu u spustu, slalomu 307. i superkombinaciji 338. Novakovićeva je u dvije discipline ispod 500 pozicije u poretku najboljih svjetskih skijašica. U slalomu je 436. i veleslalomu 288. Vrijedi istači i kako je kod muškaraca veća konkurencija zbog mnogo većeg broja natjecatelja.

U ovoj sezoni Lajkert ima tri pobjede u međunarodnim FIS natjecanjima, a Novakovićeva jednu.

Žana Novaković već jednom nosila je zastavu Bosne i Hercegovine na otvaranju najveće sportske smotre u zimskim sportovima. Desilo se to na Otvaranju Zimskih olimpijskih igara u Vancouveru (Kanada) 2010. godine.


uskrs ephzhb