Published On: Čet, sij 30th, 2014

ŠTA SE ŽELI PRIKRITI: Neshvatljivo ponašanje državnog Tužiteljstva u slučaju Tešanj

Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) BiH uložila je prigovor na odluku Tužiteljstva BiH o neprovođenju i ustupanju istrage tužiteljstvu Zeničko – dobojske županije u predmetu “Tešanj”, koji se tiče otkrivanja ogromne količine ilegalnog naoružanja, rekao je Srni direktor SIPA-e Goran Zubac.

On smatra da u ovoj fazi istrage ne postoji nijedan realan osnov prema kojem je Tužiteljstvo BiH moglo i trebalo odustati od istrage u ovom predmetu i ustupiti ga nižem nivou procesuiranja.

Smatramo da Tužiteljstvo BiH nije poduzelo sve potrebne procesne radnje u složenom predmetu kojim se tretira organizirana kriminalna grupa, a koje su predložene u izvještaju o počinjenom kaznenom djelu i izvršiteljima koji je SIPA dostavila Tužiteljstvu BiH u ranijem periodu“, istaknuo je Zubac.

On navodi da je neshvatljivo da se Tužiteljstvo BiH proglasi nenadležnim za enormne količine naoružanja pronađene u Tešnju, koje, prema operativnim saznanjima, nisu ni približno konačne, što može utjecati na stabilnost političko – sigurnosne situacije u BiH i njen ustavnopravni poredak u cjelini.

Prema njegovim riječima, neshvatljivo je i da Tužiteljstvo BiH ovaj predmet uputi na dalje postupanje nižem nivou procesuiranja, iako je i više nego očigledno da jedan takav predmet prevazilazi mogućnosti i spremnost županijskog tužiteljstva. Zubac ističe da je pronalazak ovog naoružanja podigao na noge zemlje regije i kompletne Europe, čiji su predstavnici SIPA-i nudili pomoć i suradnju za utvrđivanje potrebnih činjenica, a intenzivna komunikacija sa njima i dalje traje.

Porazna je činjenica da je jedino Tužiteljstvo BiH ostalo nijemo i nezainteresirano za bilo kakav rad i suradnju na ovom predmetu. Nismo zadovoljni podrškom Tužiteljstva BiH u predmetima ‘Ozren’ i ‘Tešanj’“, rekao je Zubac. On je naveo da je nevjerojatno da je u BiH jedino SIPA zainteresirana da budu otkrivene osobe koje se dovode u vezu sa enormnim količinama ilegalnih ubojnih sredstava pronađenih na području Tešnja.

SIPA je zaprimila obavještenje Tužiteljstva BiH od 14. siječnja o ustupanju istrage u predmetu kodnog naziva “Tešanj” Tužiteljstvu Zeničko – dobojske županije.

Još 02. prosinca 2013. godine SIPA je Tužiteljstvu BiH proslijedila izvještaj protiv poslanika SDA u parlamentu BiH i ratnog načelnika tešanjske policije Šemsudina Mehmedovića i još osam osumnjičenih za nezakonito sakrivanje gotovo dvije tone naoružanja u selu Kalošević kod Tešnja.

Tijekom srpnja prošle godine istražitelji SIPA-e su u okolini tešanjskog sela Kalošević pronašli 588 projektila za ručni bacač, barutna punjenja za projektile i 60 projektila za bestrzajni top. Na lokalitetu Trešnjev panj, na području općine Tešanj, po dojavi građana, pripadnici MUP-a ZDŽ i SIPA-e pronašli su 01. studenog prošle godine više od 600 granata za bestrzajne topove.

Bljesak