Published On: Čet, sij 30th, 2014

Tomić izabran za potpredsjednika RAK-a

Vijeće Regulatorne agencije za komunikacije Bosne i Hercegovine održalo je u utorak konstitutivnu sjednicu na kojoj su izabrani predsjednik i potpredsjednik Vijeća Agencije. Za predsjednika Vijeća izabran je Plamenko Čustović, dok je Zoran Tomić izabran za potpredsjednika, objavljeno je na službenoj web stranici RAK-a.

Podsjećamo, na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH održanoj 5. studenog 2013. godine, zastupnici su imenovali slijedeće članove Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije: Zoran Tomić, Nino Ćorić, Ljubo Božović, Miloš Šolaja, Plamenko Čustović, Mirza Milišić i Faruk Borić.

Član 39. Zakona o komunikacijama između ostalog navodi: „Vijeće Agencije sastoji se od sedam članova koje predlaže Vijeće ministara BiH na osnovu liste kandidata koju je utvrdilo Vijeće Agencije, koja će sadržavati dvostruko više kandidata od raspoloživih mjesta, a imenuje ih Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine. Članovi Vijeća Agencije imenuju se na osnovu svojih osobnih sposobnosti kao pojedinci koji imaju pravno, ekonomsko, tehničko ili drugo relevantno iskustvo i stručnjaci su u oblasti telekomunikacija, odnosno emitiranja, a na period od četiri godine”.

Značajno je istaknuti, da Vijeće Regulatorne agencije za komunikacije određuje smjernice u vezi sa strateškim pitanjima implementacije politike. Vijeće također usvaja metode rada i pravila za oblasti elektronskih medija i telekomunikacija. Uz to, Vijeće ima funkciju žalbenog tijela kojem se podnose žalbe protiv odluka Regulatorne agencije za komunikacije.

Odluku Regulatorne agencije za komunikacije o izmjeni Kodeksa o komercijalnim komunikacijama, kojom se javnim RTV servisima od prvog siječnja smanjuje marketinški prostor sa 6 na 4 minute, novo Vijeće RAK-a trebalo bi suspendirati. Bar su to obećavali prije preuzimanja funkcije, piše federalna.ba.
“To je jedno od pitanja koje će biti razmatrano vrlo brzo. Bilo kakvo prejudiciranje nekog rješenja bilo bi neozbiljno”, kaže Plamenko Čustović, predsjedavajući Vijeća RAK-a.

Sljedeća sjednica Vijeća RAK-a zakazana je za 13. veljače i to je vjerojatno datum kada će se odlučiti o sudbini javnih servisa, s obzirom na to da smanjenje minutaže reklamnog prostora znači 6 milijuna KM prihoda manje za FTV, RTRS i BHT. Iako dnevni red još nije određen, novo Vijeće RAK-a trebalo bi 13. veljače raspravljati o još jednom bitnom pitanju.

Čustović pojašnjava da je jedna od obveza novog Vijeća izbor novog direktora RAK-a jer je starom istekao mandat.

Kemalu Huseinoviću, dosadašnjem direktoru RAK-a, mandat je istekao 2008. godine. S obzirom na to da su od jučer predsjedavajući Vijeća RAK-a Plamenko Čustović i dopredsjedavajući Zoran Tomić, za direktora bi trebao biti izabran kandidat iz reda srpskog naroda –


uskrs ephzhb