Published On: Uto, ruj 8th, 2020

FBI upozorio na moguće nezakonitosti na Američkom univerzitetu u Sarajevu!

Tužiteljstvo BiH uputilo je dopis ministru za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Anisu Kriviću, a koji se tiče saznanja o Američkom univerzitetu u BiH i njegovom vlasniku Denisu Prciću, saznaje Raport. Riječ je o visokoškolskoj ustanovi čiju je diplomu navodno stekao i direktor Obavještajne agencije BiH Osman Mehmedagić, a koju je podržavao član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, piše Raport.ba.

U dopisu, u koji je Raport imao uvid, navodi se da je „Tužiteljstvo BiH zaprimilo informaciju FBI Ureda Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u kojem ih je obavijestilo o saznanjima o mogućim nezakonitostima počinjenim od strane Američkog univerziteta i Denisa Prcića, koji je državljanin SAD-a“.

U informaciji se, između ostalog, navodi da veći broj studenata ulaže pritužbu Sjedinjenim Američkim Državama o njihovom državljaninu koji djeluje na području BiH.

Prema infomacijama Raporta, Tužiteljstvo je dobilo i infomaciju da Univerzitet, koji se ne može službeno pronaći na adresama na kojima je prijavljen, organizira nastavu na neutvrđen način i omogućava besplatno studiranje određenim policijskim službenicima.

„Došli smo do saznanja da je veći broj pripadnika MUP-a KS upisan na Američki univerzitet u BiH na Nacionalno-sigurnosnu akademiju“, navodi se, između ostalog, u informaciji Tužiteljstva BiH.

Tužiteljstvo od kantonalnog ministarstva traži informacije o postojanju Američkog univerziteta na području KS, za koji je utvrđeno „da je čak u prostorijama Srednje mašinske škole u Sarajevu organizirao nastavu uz učešće profesora Alije Kožljaka, Selme Cikotića i Samira Rizve“, te da li je takva institucija registirana u KS, odnosno da li je započeta njena registracija.

Također, Tužiteljstvo BiH od Ministarstva obrazovanja traži i podatke o broju studenata iz KS na svim obrazovnim institucijama koje su u bilo kojem smislu vezane za Američki univerzitet u BiH i Denisa Prcića.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>