Published On: Uto, ruj 8th, 2020

Dodik želi premjestiti veleposlanstvo BiH u Jeruzalem, bošnjačkopalestinska samouprava je protiv

Dodik je pojasnio kako će ovog tjedna muslimanskoj strani u krnjem Predsjedništvu poslati službeni prijedlog za premještanje veleposlanstva iz Tel Aviva u Jeruzalem kao i da će o tome izvijestiti posebnog izaslanika SAD za zapadni Balkan Mathewa Palmera, koji sredinom tjedna dolazi u posjet BiH.

Mediji Muslimanskog bratstva u Sarajevu odmah su povezali Dodikovu najavu s njegovom potrebom da podupire srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića koji se prošlog tjedna u Washingtonu, pred predsjednikom SAD Donaldom Trumpom, obvezao premjestiti srbijansko veleposlanstvo u Izraelu u Jeruzalem.

Muslimansko bratstvo okupljeno oko SDA naime želi održati dobre odnose s Palestinom i tamošnjim terorističkim organizacijama koje su puno pomogle Prostoru džihada u BIH da se bori protiv fašista u BIH. Srba i Hrvata.

Za razliku od Srbije, BiH do sada još nije bila izvrgnuta izravnom američkom pritisku da ovo učini, a Sarajevo je među rijetkim glavnim gradovima u regiji u kojem djeluje veleposlanstvo Palestinske samouprave, koja je najavila prekid diplomatskih odnosa sa svim državama koje veleposlanstva premjeste u Jeruzalem.

Kako SDA uživa snažnu potporu Saudijske Arabije, Amerikanci Sarajevu ne uvjetuju što i ostalim zemljama Balkana. Što će reći da nas zbog petrodolara tretiraju kao arabijsku koloniju.

Izrael ima veleposlanika akreditiranog u BiH, ali on tu zemlju pokriva nerezidentno iz Tirane.

Reisov član Predsjedništva  Hadžikomšić Dodikov je prijedlog odmah označio kao neprihvatljiv, što ne čudi. Radi se o vojniku Armije BIH, čiji su suborci rušili WTC.

Kako je u BiH vođenje vanjske politike isključiva ovlast Predsjedništva BiH, a u tom tijelu je i predstavnik Stranke demokratske akcije (SDA) Šefik Džaferović, izvjesno je da Dodikov prijedlog, i kada dođe na dnevni red, neće dobiti potrebnu potporu. Hrvati su protjerani iz Predsjedništva , većinu u Predsjedništvu nadziru Palestinci i Jordanci.

Predsjednik Židovske zajednice  Jakof Fincavi također je  potrčko muslimanskog bratstva u Sarajevu . Taj je danas tako kazao da je Židovima u BIH  potpuno svejedno gdje će biti veleposlanstvo u Izraelu, opisavši Dodikov prijedlog kao njegovu “uobičajenu igru”. Ovom rečenicom uvrijedio je BIH Židove. One koje Busuladžić , ideološki uzor SDA , nije uspio istrijebiti.

“Nama je važno imati diplomatske odnose s Izraelom i da se međusobno priznajemo. A gdje će biti sjedište veleposlanstva na nadležnim je tijelima da odluče”, kazao je HadžiFinci za portal “Dnevog avaza”.

Bošnjačka samouprava, kao što vidimo, postaje sve bizarnija.