Published On: Pet, velj 1st, 2013

Europa prijeti zamrzavanjem BiH!

Bez provođenja odluke “Sejdić–Finci” BiH neće napredovati u procesu europskih integracija do 2015. godine, izjavio je neimenovani izvor iz EU, prenosi Srna.
On je poručio kako će status BiH biti “zamrznut” za duži period ukoliko ne bude implementirana ova odluka Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, jer to pitanje predstavlja ključnu prepreku za europske integracije BiH.
“Europska je Unija izgubila strpljenje i sada se postavlja pitanje postoji li uopće politička volja i želja za kompromisom”, naveo je ovaj izvor.
On je najavio kako će narednog tjedna predstavnici EU u BiH otpočeti bilateralne razgovore sa predstavnicima stranaka, prije svega, sa sedam vladajućih.
“Cilj prvog kruga bilateralnih pregovora će biti ocjena pozicije svih relevantnih faktora, kako bismo vidjeli šta možemo očekivati”, rekao je izvor iz EU, napominjući kako postoji puna podrška EU za djelovanje na ovom pitanju.
Prema njegovim riječima, odluka implementacije presude “Sejdić–Finci” zahtijeva kredibilne napore, a to podrazumijeva politički sporazum “koji će biti stavljen na papir i koji ima jasnu proceduru provođenja”.
“Nećemo nametati model, čak ni dati prijedlog za model provođenja ove odluke, ali ćemo dati podršku donošenju konsezusa. Namjeravamo biti posrednik, ali ne želimo više `prazne razgovore`, već konkretne rezultate”, istaknuo je ovaj izvor.
Napomenuo je kako je vrijeme za provođenje odluke ograničeno i ističe za nekoliko mjeseci.
Povjerenika za proširenje EU Štefan Fule poručio je prošlog tjedna kako nitko ne može očekivati poseban tretman za BiH kada je riječ o procesu uključivanja u EU.
“Nema drugačijeg tretmana u odnosu na druge zemlje regije. Postoje jasni uvjeti i obveze koje BiH mora ispuniti, a činjenica je kako je zemlja `zapela` u ispunjavanju tih obveza”, dodao je Srnin neimenovani izvor iz EU.
(Dnevnik.ba)