Published On: Pet, velj 1st, 2013

Uloga Lige humanista i daidže Marka u razbijanju hrvatskog nacionalnog bića u BiH

Suludo zvuči teza da bilo kom narodu, pa tako i Hrvatima u BiH, ne ide u prilog njegov nacionalni integralizam, nego mu, kako to pokušava u javnost plasirati fra Luka Markešić, odgovara vlastita  rascjepkanost po regionalnom ključu i međusobna suprotstavljenost i antagonizmi.
 
Ovako postavljena teza, kako ju je jučerašnjoj izjavi postavio fra Luka Markešić, nedvojbeno ukazuje na činjenicu kako netko želi da hrvatski narod u BiH bude sebi najveći i jedini problem, da podijeljen po regionalnom ključu izumre u međusobnim borbama i antagonizmima.
 
>>Fra Luka Markešić i HNV osnivaju stranku i tvrde: Hrvatski integralizam u BiH nije u interesu Hrvata
Raščlanjujući  ukupno djelovanje fra Luke Markešića dolazi se do zaključka kako je riječ o osobi koja čitava dva desetljeća djeluje na tragu velikobošnjačke politike. I to ne samostalno, nego na tragu zacrtanog od strane fra Marka Oršolića, stvarnog i jedinog vođe probošnjačke skupine među bosanskim franjevcima.
 

fra Luka Markešić

Markešić je u ratnom razdoblju, zajedno sa Ivom Komšićem i jednom skupinom sarajevskih franjevaca i intelektualaca, upravo na temelju Oršolićevih uputa, izravno stavio na raspolaganje Aliji Izetbegovića i bošnjačkom političkom vodstvu, tvrde izvori bliski nekadašnjem HNV-u, te dodaju kako je iz istih razloga u jeku hrvatsko-bošnjačkog sukoba  obnovljen i HSS.
 
Nakon Izetbegovićeve smrti, Oršolić i Markešić svoje su usluge stavili na raspolaganje novom bošnjačkom lideru Zlatku Lagumdžiji, koji primjenom različitih političkih sredstava hrvatski narod u BiH pokušava asimilirati i podrediti brojnijim bošnjacima.
>>fra Luka Markešić: Glasovao sam za Željka Komšića i podržavam politiku SDP-a
Naravno, kroz čitavo ovo razdoblje karakteristična je pojava da se stvarni ciljevi velikobošnjačke politike pokušavaju prikriti i javnosti se putem Marka Oršolića, Luke Markešića, Petra Jeleča, Ivana Šarčevića, Ive Komšića, Dubravka Lovrenovića, Mile Stojića, Ive Komšića, Krešimira Zubaka i još nekolicine „urbanih“ sarajevskih Bošnjaka s katoličkim imenima  pokušava servirati priča kako su za težak položaj bosanskohercegovačkih Hrvata temeljni krivci Republika Hrvatska i hercegovački Hrvati.
Na taj se način sustavno pokušavaju produbiti sukobi između bosanskih i hercegovačkih Hrvata od čega bi korist trebala imati velikobošnjačka politika. Međutim, taj sukob uopće ne postoji, tvrdi naš sugovornika blizak nekadašnjem HNV-u, koji se posljednjih godina distancirao od ove skupine, te dodaje kako postoji sukob te malobrojne probošnjačke skupine sa hrvatskim narodom u BiH.
„To je skupina ljudi koja je u vrijeme Jugoslavije bila društvena krema. Zahvaljujući predratnom preslagivanju karata i ratu koji je nakon toga došao ostali su bez tih pozicija. U „igru“ ih je vratila Internacionalna liga humanista i bošnjačko političko vodstvo. Upravo zbog toga oni rade to što rade“, tvrdi njihov nekadašnji suradnik.
UDB-a i SKJ formirali Oršolićevu skupinu

Nije uopće tajna da su ključnu ulogu u formiranju ove skupine imala tijela političkog i represivnog aparata nekadašnje Jugoslavije. Iz „komitetskog miljea“, naime, dolazi Ivo Komšić, koji je dugi niz godina obnašao različite aktivnosti u CK SKBiH. Krešimir Zubak, karijeru je započeo kao općinski državni tužitelj u Bugojnu, gdje se isticao po čitavom nizu istraga protiv hrvatskog „nacionalizma, šovinizma i kleronacionalizma“, a Dubravko Lovrenović i Mile Stojić su prijeratni pripadnici projugoslavenske sarajevske kulturne elite.
„Tu ne treba zaboraviti niti predsjednika HKD Napredak Franju Topića, iznimno dobro povezanog sa ovom skupinom, koji ima vrlo razgranate poslove u Sarajevu, koje uglavnom obavlja u suradnji s tamošnjom vlašću i raznim međunarodnim organizacijama“, napominje naš izvor.
Posebno zanimljiva osoba u čitavoj ovoj skupini svakako je fra Marko Oršolić, po mišljenju mnogih idejni vođa ove skupine, koji iz sjene dugi niz godina upravlja malobrojnom ali iznimno glasnom probošnjačkom skupinom unutar Provincije Bosne Srebrne.
Oršolić je naime još od početka sedamdesetih dugogodišnja siva eminencija projugoslavenske, a kasnije probošnjačke, skupine unutar bosanskih franjevaca. Sedamdesetih godina obnašao je dužnost „sekretara Udruženja vjerskih službenika SR BiH“ i kao takav bio je jedan od rodočelnika skupine poznate pod nazivom „crveni fratri“.

Dostupna dokumentacija SDB-a BiH kazuje da je Oršolić jedno vrijeme bio i suradnikom komunističke tajne policije. „Oršolić je angažovan za saradnju pod pseudonimom „PROMETEJ“ oktobra 1971. godine na bazi ličnog prijateljstva, a 1973. dobio je novi pseudonim „OSKAR“, stoji u prijedlogu za brisanje  suradnika „OSKAR“, iz evidencije aktivne suradničke mreže UDBE, koji je 17. prosinca 1978. odobrio Dragiša Tanasković, podsekretar Centra SDB-a Sarajevo.

Utočište pronašli u masonskoj Ligi humanista
Početkom osamdesetih godina, tvrdi naš izvor, fra Marko i pokojni fra Petar Anđelović došli su u dodir s Internacionalnom ligom humanista, udrugom vrlo bliskom masonstvu, koju je 1974. u Dubrovniku osnovao Ivan Supek, a koja u svome članstvu ima 21. dobitnika Nobelove nagrade.
 

Mesić dodjeljuje odličje fra Petru Anđeloviću

Upravo zahvaljujući fra Marku Oršoliću ova je organizacija, na čelu koje je nekadašnja Finska ministrica vanjskih poslova Elizabeth Rehn i doživotni počasni predsjednik Stjepan Mesić, svoje središte premjestila u Sarajevo.
 
>>Dokument pokazao – Stjepan Mesić suradnik UDB-e od 8. siječnja 1958.
„Upravo u tim krugovima kroje se planovi kako se suprotstaviti integralističkoj politici među bh Hrvatima, protiv koga će biti podignuta optužnica, kao i tko će svjedočiti u sudskim procesima, pa i onim pred Haškim sudom“, zaključio je naš sugovornik, dodajući kako bi se trebalo pozabaviti tijekovima novca prema institucijama, poduzećima i udrugama koje ova skupina kontrolira.
 
M. Jurković l hrsvijet.net