Published On: Sri, kol 8th, 2012

EU i Madonna zabrinuti za Pussy Riot

EU je “zabrinut zbog nepravilnosti na koje je upozoreno nakon uhićenja članica skupine Pussy Riot u ožujku, a napose zbog uvjeta njihova pritvora i načina vođenja postupka, s obzirom na informacije o zastrašivanju odvjetnika, novinara i mogućih svjedoka”, rekao je glasnogovornik Catherine Ashton, visoke predstavnice za vanjsku politiku EU-a. Američka pop-diva Madonna jučer je na koncertu u Moskvi poručila publici da se moli da Pussy Riot iziđu na slobodu.

 

Europska unija izrazila je u utorak “zabrinutost” zbog uvjeta pritvora u kojemu borave tri članice ruske punk skupine Pussy Riot i zbog zastrašivanja branitelja mladih žena kojima se u Moskvi sudi zbog “punk molitve” protiv predsjednika Putina.

Odvjetnica Pussy Riota najavila je u utorak da će se žaliti Europskom sudu za ljudska prava zbog lošeg postupanja s pritvorenicama.

EU je “zabrinut zbog nepravilnosti na koje je upozoreno nakon uhićenja članica skupine u ožujku, a napose zbog uvjeta njihova pritvora i načina vođenja postupka, s obzirom na informacije o zastrašivanju odvjetnika, novinara i mogućih svjedoka”, rekao je glasnogovornik Catherine Ashton, visoke predstavnice za vanjsku politiku EU-a.

EU “poziva Rusiju da poštuje međunarodne obveze, napose pravo na pošteno suđenje”, dodao je.
Europski diplomati prate suđenje i “EU će i dalje pozorno pratiti to pitanje”, zaključio je.

Državni tužitelj suda na kojemu se vodi postupak protiv triju žena zatražio je u utorak tri godine zatvora za Nadeždu Tolokonjikovu (22), Ekaterinu Samucevič (29) i Mariju Aljohinu (24) koje su optužene za “huliganstvo i poticanje na vjersku mržnju”, zbog toga što su u veljači u sabornoj crkvi Krista Spasitelja u Moskvi pjevale “punk molitvu” protiv predsjednka Putina.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare