Published On: Sri, pro 3rd, 2014

EU će u Sarajevu održati novu lekciju predsjednicima stranaka

Visoka predstavnica Europske unije za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Europske komisije Federica Mogherini i tajnik za susjedstvo i pregovore o proširenju Johannes Hahn planiraju u petak u prijepodnevnim satima održati veliki sastanak s predsjednicima svih važnijih stranaka u Bosni i Hercegovini, objavio je Dnevni avaz.

Kako je sarajevskim novinama preneseno iz Bruxellesa, Mogerini i Han trebali bi u Sarajevo doputovati u jutarnjim satima. Nakon susreta s dužnosnicima Delegacije EU u BiH te drugim diplomatskim predstavnicima, dvoje visokih dužnosnika EU sazvalo je za 11 sati plenarni sastanak s političkim liderima.

U zgradu Parlamentarne skupštine BiH pozvani su Bakir Izetbegović-(SDA) Milorad Dodik (SNSD), Dragan Čović (HDZ BiH), Fahrudin Radončić (SBB), Željko Komšić (DF), Mladen Ivanić (PDP), Mladen Bosić (SDS), Martin Raguž (HDZ 1990), Dragan Čavić (NDP), Petar Đokić (SP) i Marko Pavić (DNS).

Na tom sastanku, Mogherini i Hahn prenijet će stranačkim liderima stavove EU. Očekuje se naglašena podrška putu BiH prema EU i zahtjev da se deblokira reformski proces, rečeno je Avazu.

Također, potvrđeno je kako dvoje dužnosnika EU žele bh. političare detaljno informirati o novom pristupu Unije prema BiH, inicijativi Njemačke i Velike Britanije u tom smislu, ali žele čuti i stavove bh. lidera o idejama Bruxelles kojima bi se BiH privukla bliže.

Isto tako, Mogherini i Hahn iz prve ruke žele dobiti informacije o političkim prilikama i ekonomskoj i socijalnoj situaciji u zemlji. Moguće je da dvoje dužnosnika EU zatraže, i dobiju, potpise stranačkih lidera kojima će se BiH obvezati na reforme.

Ako se to dogodi, bit će ispunjena prva važna stavka njemačko-britanske inicijative kojom bi se deblokiralo stupanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) snagu. Ovaj dokument potpisan je prije osam godina i ratificiran u svim parlamentima članica EU.

Mogherini i Hahn ljetos, tijekom saslušanja u Europskom parlamentu, istaknuli su kako će im BiH biti jedan od prioriteta, prenosi Fena te dodaje kako je šefica europske diplomacije najavila je i kako će joj jedno od prvih putovanja u inozemstvo biti upravo Sarajevo te da će BiH biti vrlo visoko na popisu njezinih prioriteta.

bljesak.info

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare