Published On: Čet, ožu 14th, 2013

ETO VAM JE PA SE IGRAJTE: "Neka Federaciju vode OHR, SDA, Lijanović i Budimir"

Predsjednik Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić uputio je pismo visokom predstavniku Valentinu Inzku i veleposlanicima država članica Upravnog odbora Vijeća za provođenje mira u BiH u kojem tvrdi da ključne institucije u FBiH već duže vrijeme ne funkcioniraju zbog blokada političkih stranaka na čelu sa SDA. Nikšić je naveo da se u javnosti pokušava stvoriti lažna slika o funkcioniranju federalnih institucija.
“To apsolutno nije točno, a izravna je posljedica blokada pokretanjem procedure zaštite vitalnog nacionalnog interesa prilikom izglasavanja nepovjerenja Vladi. To je zloupotreba ustavnih mehanizama kojima se u potpunosti obezvrijeđuje njihova bit”, naveo je Nikšić.
Prema njegovoj ocjeni, motiv blokiranja Ustavnog suda FBiH jeste da one političke opcije koje evidentno nemaju podršku u Parlamentu FBiH na ovaj način pokušavaju zadržati svoje pozicije.
Federalni premijer izrazio je zabrinutost i zbog opstrukcija u radu Vlade koja se bori da očuva kakvu-takvu financijsku stabilnost, optužujući prije svih predsjednika FBiH Živka Budimira.
Kako sve ovo očigledno nije dovoljan razlog da OHR reagira i opravda svoje postojanje, ističe Nikšić, lako je moguće napraviti kaos i u skladu s Ustavom i zakonima, pa se, naprimjer, mogu obustaviti sva plaćanja iz proračuna.
“U tom slučaju sve više vjerujem da je jedini izlaz da Vam uručim ključeve Federalne vlade, pa da OHR, u suradnji sa SDA, Jerkom Ivankovićem Lijanovićem i Budimirom, nastavi rukovoditi institucijama za koje tvrdite da i sada funkcioniraju, te Vam onda to ne bi trebalo biti problem”, poručio je Nikšić u pismu Inzku.
(Dnevnik.ba | Srna)